Deze vrolijk gekleurde taco’s met geroosterde bloemkool zet je in een handomdraai op tafel. En ze zijn ook nog eens vega. De verschillende onderdelen waarmee de taco gevuld worden zijn makkelijk te maken. Leuk om op tafel te zetten als je veel gasten hebt, want je kunt alles van tevoren voorbereiden. Als het dan zover is, zet je alle kommetjes op tafel en kan iedereen zelf zijn taco “bouwen”. Houd wel de servetjes bij de hand, want taco’s eet je met je handen en die knapperige tacoschelpen willen graag in stukken breken zodra je je tanden erin zet. Om je vingers bij af te likken dus!
Feest voor het oog
De verschillende ingrediënten waarmee je de taco vult, steken qua kleur mooi tegen elkaar af. Goudbruine tacoschelpen en bloemkool, felroze koolsalade, lichtgroene guacamole, zwarte boontjes en rode crispy chili olie vormen samen een feest voor het oog en nodigen uit om aan te vallen.
Smaken en texturen
Maar ook aan de smaakpapillen is gedacht. De guacamole bijvoorbeeld, is romig en fris. De zoetzure koolsalade is daarentegen knapperig. De geroosterde bloemkool heeft nog beet en is bovendien lekker gekruid. De zwarte boontjes zijn knapperige en een beetje zout. Alles wordt in laagjes in de hartige, warme taco’s geschept en de crispy chili olie maakt de smaakbom compleet. Die crispy chili olie kun je trouwens kant en klaar kopen in een potje, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf maken. Het recept vind je hier. Wel minimaal een dag van tevoren aan beginnen.
Recept voor vega taco’s met geroosterde bloemkool
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
- doosje taco-schelpen
- potje crispy chili olie (kant en klaar of zelfgemaakt)
KOOLSALADE
- 1/4 rodekool
- 3 el appelazijn
- 1/4 tl zout
- 1 el limoensap
- 1 el vloeibare honing
GUACAMOLE
- 2 rijpe avocado’s, vruchtvlees geprakt
- 1 tomaat, zaad verwijderd, in kleine blokjes
- 2 el limoensap
- 3 el yoghurt
- paar takjes koriander, blaadjes gehakt
- tabasco naar smaak
GEROOSTERDE BLOEMKOOL
- halve bloemkool, in kleine roosjes
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 3 el olijfolie
KNAPPERIGE ZWARTE BOONTJES
- blik zwarte bonen, afgespoeld en drooggedept
- flinke snuf zout en peper
- 3 el olijfolie
Bereiding
- Schaaf of snijd de rodekool in dunne reepjes en doe deze in een diepvrieszak.
- Voeg het zout toe en kneed vervolgens de kool in de zak stevig tot hij malser wordt. Je kunt er ook met een deegroller overheen gaan.
- Schep de koolreepjes in een kom.
- Roer de azijn, limoensap en honing erdoor en zet daarna weg tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Roer alle ingrediënten voor de guacamole in een kom door elkaar en zet weg tot gebruik.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Verdeel eerst de bloemkoolroosjes over de ene plaat en wrijf de chili, paprika, komijn en olie erdoor.
- Verdeel dan de boontjes over de andere plaat en wrijf zout, peper en olie erdoor.
- Zet beide bakplaten 15-20 minuten in de oven tot de bloemkool goudbruin gekleurd is en de boontjes knapperig zijn.
- Doe de geroosterde bloemkool en zwarte boontjes over in twee kommen terwijl je de tacoschelpen in de hete oven goed warm laat worden.
- Zet alle kommetjes, het potje crispy chili olie en de tacoschelpen op tafel en laat ieder zijn eigen taco’s vullen.