Stamppot winterkost? Nee hoor, deze raapstelenstamppot met paddenstoelen en salsa is een heerlijk voorjaarsgerecht: romig, hartig, een zuurtje en helemaal plantaardig.
Raapstelen
Raapstelen, ook wel “keeltjes” of “bladmoes” genoemd, zijn de jonge bladeren en bladstelen van meiknolletjes, die je oogst voordat de plant volwassen is. Daardoor wordt er geen knol gevormd, maar juist veel frisgroen blad. Dit maakt ze tot een typische seizoensgroente, die slechts korte tijd verkrijgbaar is. In de groentewinkel zie je ze niet vaak, maar als je ze tegenkomt, neem ze dan mee en maak er een lekkere stamppot van. Ik kweek raapstelen in mijn moestuin, zodat ik verzekerd ben van meerdere porties van dit smakelijke groen.
Hoe smaken raapstelen?
De smaak van raapstelen is fris en knapperig, met een licht pittige ondertoon die doet denken aan mosterd of rucola. Sommige variëteiten kunnen ook een licht bittere noot hebben. Het is deze unieke smaak die raapstelen onderscheidt van andere bladgroenten zoals jonge spinazie.
Culinaire toepassingen
Raapstelen zijn veelzijdig in de keuken. Je kunt ze rauw gebruiken in salades of smoothies, waarin hun frisse smaak goed tot zijn recht komt. Maar ook gestoomd, gewokt of kort geblancheerd zijn ze heerlijk. Raapstelen lenen zich uitstekend voor een stamppot, waarbij de groente op het laatst wordt toegevoegd om de knapperigheid te behouden. Voor het recept van raapstelenstamppot met paddenstoelen en salsa bak ik de raapstelen heel kort mee met de prei, zodat hij een klein beetje slinkt, maar toch nog beet houdt.
Bonen in de stamppot
Samen met de aardappelen stamp ik cannellinibonen samen met de aardappelen. Ze voegen qua smaak niet heel veel toe aan het gerecht, maar het helpt wel om mijn dagelijkse portie peulvruchten en dus eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ook limabonen of andere witte bonen gebruiken. Andere kleuren bonen zijn natuurlijk ook toegestaan, maar dan ziet de stamppot er niet meer zo aantrekkelijk uit.
Recept voor raapstelenstamppot met paddenstoelen en salsa
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
Stamppot
- 600 g aardappelen in stukken
- 1 grote prei in dunne halve ringen
- 200 g raapstelen, grof gehakt
- 1 blik cannellinibonen
- scheut amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 1 el plantaardige roomboter
- 2 tl Dijon mosterd
- 2 el citroensap
- 1 el olijfolie
- peper & zout
Salsa
- 2 el kappertjes
- 2 el augurk in kleine blokjes
- 1 tl geraspte citroenschil
- paar takjes platte peterselie, blaadjes fijngehakt
- 2 el olijfolie
Paddenstoelen
- 1 bakje kastanjechampignons, in kwarten
- 1 bakje oesterzwammen, in reepjes gescheurd
- paar takjes platte peterselie, blaadjes fijngehakt
- 3 tenen knoflook, geraspt
- 2 el olijfolie
- peper & zout
Bereiding
- Maak eerst de salsa: roer alle ingrediënten in een kommetje door elkaar en zet tot gebruik aan de kant.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg vervolgens 1 el olijfolie en de prei toe.
- Laat de prei in ca. 10 min zacht en gaar, maar niet bruin worden.
- Voeg de laatste minuut de raapstelen toe, roer alles door elkaar en zet met een deksel erop aan de kant, zodat het warm blijft.
- Kook intussen de aardappelen gaar in 12-15 min.
- Giet de bonen in een vergiet en schenk de inhoud van de pan met aardappels eroverheen, zodat de bonen al wat warm worden.
- Doe de aardappels en bonen daarna weer terug in de pan.
- Voeg de plantaardige melk en boter samen met de mosterd en het citroensap toe. Proef even, zodat je weet of er nog wat extra mosterd en/of citroensap bij moet.
- Stamp vervolgens alles tot een grove puree.
- Zet de pan daarna terug op het vuur en warm nog even goed door.
- Roer het prei-raapstelenmengsel erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Zet de stamppot afgedekt tot gebruik aan de kant.
- Verhit een koekenpan, voeg 2 el olijfolie toe en bak de paddenstoelen ca. 8 min op hoog vuur.
- Voeg na 5 min de knoflook en peterselie toe, breng op smaak met peper en zout.
- Als het vocht van de paddenstoelen verdampt is en ze bruin kleuren, zijn de klaar.
- Dien de stamppot op met de paddenstoelen en een schep salsa.
Tips
- Als je geen raapstelen kunt krijgen, dan kun je ook andere bladgroenten gebruiken, bijvoorbeeld spinazie of andijvie.
- Ken je daslook? Dat is ook zo’n bijzondere voorjaarsgroente. Kijk hier voor meer info en recepten.