Heerlijk, vegetarische pasta: tagliatelle met paddenstoelen en kervel. Het aardse van de paddenstoelen past goed bij de anijssmaak van de kervel. Als je daar het zoete van de prei aan toevoegt, krijg je een mooi gelaagd gerecht.
Kervel
Kervel is een keukenkruid dat familie is van de peterselie, maar het heeft een veel delicatere smaak. Rauw of kort verwarmd komt de smaak het best tot zijn recht. Het kruid wordt vaak in soepen en sauzen gebruikt, maar dan kun je het dus het beste pas op het laatste toevoegen.
Helaas is kervel is een beetje een ondergeschoven kindje. In de winkel zie je hem namelijk niet vaak, of hij zit in héél kleine verpakkingen. Op de markt kom ik hem nog wel eens tegen in wat grotere zakken, waar je wel wat mee kunt. Ik zaaide zelf kervel in een pot en kon na een week of 5-6 een royale bos oogsten, die ik lekker helemaal in dit gerecht stop. Als hij dan weer aangegroeid is, komt ongetwijfeld nog een recept langs, want je kunt er ook heerlijke soep van maken en kervel is ook erg lekker bij vis. Dus, koop of kweek die kervel en ga er in de keuken mee aan de slag, want dit kruid verdient het om meer in de belangstelling te staan!
Recept voor tagliatelle met paddenstoelen en kervel
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
- 250 g verse tagliatelle (uit het koelvak)
- 3 el olijfolie
- 500 g gemengde paddenstoelen, in grove stukken
- 1 prei, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 1/2 ingemaakte citroen, alleen de schil, klein gehakt
- 125 ml room
- flinke bos kervel, blaadjes en steeltjes grof gehakt
- stukje Parmezaan, geraspt
- peper & zout
Bereiding
- Verhit 2 el olie in een hapjespan of wok.
- Bak vervolgens de paddenstoelen op hoog vuur gedurende 5 minuten.
- Schep ze uit de pan en zet aan de kant.
- Verhit daarna in dezelfde pan 1 el olie en voeg de prei, knoflook en citroen toe.
- Laat 8 minuten zachtjes bakken, totdat de prei zacht is, maar wel nog zijn frisgroene kleur behoudt.
- Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet af, maar vang ca. 100 ml kookvocht op.
- Roer het opgevangen kookvocht door het preimengsel en laat een minuutje pruttelen.
- Voeg de gebakken paddenstoelen en de slagroom toe en warm goed door ( niet meer koken).
- Meng de kervel erdoor, maar houd een beetje achter voor de garnering.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Roer de tagliatelle door de paddenstoelensaus.
- Garneer de pasta tenslotte met de achtergehouden kervel en geef er de Parmezaan bij.
Tips
Nóg een vegetarisch recept met paddenstoelen en pasta in de hoofdrol: spaghetti met paddenstoelenragù.