Vitaminebom: tomaten-paprikasoep met kruidenolie. Dat smaakt altijd goed, zeker als je de groenten eerst roostert voordat ze in de soep belanden. Ik gebruikte puntpaprika’s, omdat die zoeter zijn en minder waterig dan gewone paprika’s. Én ik gebruikte mijn favoriete tomaten om mee te koken.
San Marzano tomaten
San Marzano tomaten kun je makkelijk herkennen aan hun langwerpige vorm en hun dieprode kleur. Deze tomaten zijn vlezig en zoet van smaak. Daarom lenen ze zich zo goed voor het maken van soepen en sauzen.
De San Marzano tomaat vindt zijn oorsprong in Campanië, Zuid Italië, in de buurt van Napels. Doordat hij groeit op vulkanische en dus zeer vruchtbare bodem, krijgt hij zijn rijke smaak. In Nederland is deze tomatensoort steeds vaker te vinden op de markt en in groentewinkels. In supermarkten en groothandels kun je ook San Marzano tomaten in blik krijgen. Deze kun je prima gebruiken voor soepen en sauzen, zeker ook voor pizzasaus.
Als je ergens kleine San Marzano tomaatjes tegenkomt, koop ze dan meteen. Die hebben een intense tomatengeur, ze zijn heerlijk zoet. Ze zijn perfect om rauw te gebruiken: zo uit het vuistje of verwerkt in salades.
Moestuin
Het is natuurlijk ook leuk om zelf dit tomatenras te kweken. In mijn moestuin staat een San Marzano plant die ik als jong plantje kocht in een tuincentrum. Op dit moment (begin juni) begint hij te bloeien, maar ik zal dus nog even geduld moeten hebben voordat ik die mooie rode vruchten kan oogsten. Dat zal augustus/september worden. Voor het recept van de tomaten-paprikasoep heb ik de San Marzano tomaten dus maar gewoon in de (Turkse) winkel gekocht.
Recept voor tomaten-paprikasoep met kruidenolie
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 10 San Marzano tomaten
- 5 rode puntpaprika’s
- 1 ui
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 2 bolletjes chinese knoflook (of 6 teentjes)
- 2 el olijfolie
- 1 liter groentebouillon
- 25 g peterselie
- 15 g basilicum
- 10 g munt
- sap en rasp van een halve citroen
- 40 ml olijfolie extra vergine
- peper & zout
Bereiding
- Warm de oven voor op 250 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de tomaten, paprika’s en knoflook erop.
- Zet de plaat 25 minuten in de oven, keer de groenten om na ca. 12 minuten.
- Doe de geroosterde paprika als hij nog heet is in een bak met het deksel erop en laat even staan, terwijl de tomaten op de bakplaat iets afkoelen.
- Snijd ui, wortel en bleekselderij in kleine stukjes.
- Ontvel de tomaten en paprika’s en duw de knoflook uit de schilletjes. Vang het sap op dat tijdens het pellen van de groenten eruit loopt.
- Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en fruit de ui, wortel en bleekselderij ca. 5 minuten.
- Voeg de geroosterde groenten, het groentesap en de groentebouillon, breng aan de kook en laat het ca. 5 minuten zachtjes koken.
- Hak alle kruiden in een keukenmachine.
- Voeg olie, sap en rasp van de citroen, een snuf zout en peper toe.
- Laat het mengsel nog even draaien in de keukenmachine, er mogen best nog wat grove stukjes groen in zitten.
- Pureer de soep met de staafmixer.
- Schep de soep in een bord of kom en schep er wat kruidenolie in.
Tips
Kruidenolie die overblijft, kun je ongeveer een week bewaren in de koelkast in een afgesloten potje of bakje. Je kunt hem ook gebruiken als dressing in een salade. Of je maalt er wat pitjes en/of nootjes en kaas door voor een pesto die je bijvoorbeeld door een pasta met kip en boontjes roert.
Zin in meer soep? Probeer dan deze aspergesoep met daslookolie eens. Of de minestrone.
Andere gerechten met tomaten in de hoofdrol: frisse tomatensalade met rode ui of Artisjoksalade met burrata.