Salades alleen iets voor de zomer? Nee hoor! Deze kruidige salade met dadels en sinaasappel smaakt ook heerlijk op koude dagen. En dat komt vooral door de combi van sinaasappel, dadel en kaneel. Oorspronkelijk is dit een recept dat ik uit een kookboek van Yotam Ottolenghi maakte. De verhoudingen en sommige ingrediënten bevielen me echter niet, dus ik maakte er mijn eigen versie van.
Medjoul dadels
Belangrijk is dat je voor dit recept kwalitatief goede gedroogde dadels gebruikt. Ze moeten intens zoet, bijna hartig, van smaak zijn en ze moeten boterzacht zijn. Dan kom je al snel uit bij medjoul dadels. Deze dadels groeien in het Midden-Oosten (o.a. Jordanië en Israël) in woestijnachtige gebieden, waar ze dus héél veel zon krijgen. Medjoul dadels zijn langwerpig en groter dan andere soorten, ze kunnen tot wel 27 gram per stuk wegen.
Hoewel er behoorlijk wat vruchtensuikers in de dadels zitten, bevatten ze ook veel vezels, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Met mate gebruikt, bieden ze dus vele voordelen voor je lijf.
Medjoul dadels zijn makkelijk verkrijgbaar. Je vindt ze in de meeste supermarkten, in notenwinkels en bij menig groenteboer. In de Turkse supermarkt heb je voor minder dan een tientje al gauw een doos van een kilo te pakken. Nu heb je voor mijn salade maar een stuk of 4 dadels nodig, dus wat moet ik dan met een kilo zul je denken. Toch kopen maar, adviseer ik je. Ze zijn namelijk makkelijk een paar maanden houdbaar als je ze in een afgesloten bakje in je keukenkastje bewaart. En de toepassingen van deze dadels zijn oneindig. Om er een paar te noemen: als bonbonnetje bij de koffie, op een kaasplank, als borrelhapje, bijvoorbeeld gevuld met kruidenkaas, in gebak, stoofpotten, brood en sauzen.
Recept voor kruidige salade met dadels en sinaasappel
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 1 zakje gemengde sla met rucola
- 1 grote handsinaasappel
- 4 medjoul dadels
- 1 kleine rode ui
- 5 radijsjes
- handje korianderblaadjes
- handje peterselieblaadjes
- handje muntblaadjes
Dressing
- 2 el citroensap
- 1/2 tl kaneel
- 2 tl venkelzaad
- 3 el olijfolie
- zout & peper
Bereiding
- Rooster in een droge koekenpan het venkelzaad tot het lichtbruin kleurt en begint te geuren.
- Hak het venkelzaad grof.
- Roer het zaad door de overige ingrediënten van de dressing en zet aan de kant, zodat de smaken goed mengen.
- Snijd van de boven- en onderkant van de sinaasappel het kapje eraf en schil hem inclusief witte vlies.
- Snijd de vrucht vervolgens in dikke plakken en verwijder eventuele pitten. Snijd de plakken in vieren.
- Halveer de rode ui en snijd hem in flinterdunne halve ringen.
- Snijd de radijsjes in dunne plakken.
- Verwijder de pitten uit de dadels en snijd ze over de lengte in reepjes.
- Hak de groene kruiden grof.
- Doe alle ingrediënten voor de de salade in een grote schaal.
- Sprenkel vlak voor opdienen de dressing erover en hussel met je handen alles goed door elkaar.
- Serveer de salade als lunch met (plat)brood of als diner bij een Midden-Oosterse stoofschotel/tajine.
Tips
Kijk voor andere lekkere saladerecepten hier.
In deze heerlijke appel-dadeltaart zijn ook medjoul dadels gebruikt.
Op deze website vind je meer informatie over de gezondheidsvoordelen van dadels.