Deze frisse tomatensalade met rode ui past uitstekend bij zomerse barbecuegerechten, maar gaat ook heel goed samen met een lekkere pasta. De rode ui wordt kort ingelegd, zodat de scherpte van de rauwe ui er wat afgaat. De marinade van appelazijn, olie en sumak gebruik je na het marineren van de ui ook als dressing voor het gerecht. Op het hoogtepunt van het tomatenseizoen zijn de tomaten heerlijk zoet van smaak. Het zuur van de dressing met het zoet van de tomaat is dan een gouden combi. Kun je niet wachten en maak je de salade al terwijl de tomaten qua smaak nog niet optimaal zijn? Voeg dan wat ahornsiroop of honing toe aan de dressing om een goede balans te krijgen.
Mooie delicatessenwinkel
Als je ze kunt krijgen, kies dan voor verschillende soorten en kleuren tomaten om deze vrolijke salade te maken. Goed gesorteerde groentewinkels hebben vaak een groot aanbod aan kwaliteitstomaten. Zo vind ik altijd wat ik nodig heb bij de Eyserhalte. Een bezoek aan deze delicatessenwinkel is voor mij niet zonder risico: er blijft van alles en nog wat aan mijn vingers plakken. Shoppen in een mooie foodwinkel, daar wordt ik blij en hebberig van.
Sumak
Sumak is een kruid, dat we steeds meer tegenkomen in recepten. Het wordt gemaakt van de bessen van de sumakstruik, die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika groeit. De bessen worden gedroogd en gemalen. Dit donkerrode poeder wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken en heeft een iets zurige smaak. Het kruidenmengsel za’atar bestaat trouwens ook deels uit sumak. Voorheen kon je sumak alleen hier en daar in een webshop krijgen, maar door de populariteit van koks als Ottolenghi die dit spul vaak gebruiken, zie je het intussen in de meeste supermarkten in de schappen staan. Sumak kun je in allerlei gerechten gebruiken om ze wat meer pit te geven: groenten, vis, stoofschotels, dips. Ik vind het bijvoorbeeld erg lekker over kip uit de oven, maar de smaak van sumak komt eigenlijk het best tot zijn recht als je hem niet verwarmt, zoals in deze tomatensalade.
Recept voor frisse tomatensalade met rode ui
Voor 2-4 personen
Ingrediënten
- 5 tomaten, bij voorkeur verschillende soorten en kleuren
- 1 rode ui
- 2 el appelazijn
- 2 el olijfolie
- 2 tl sumak
- 1 el ahornsiroop
- een paar flinke draaien van de pepermolen
- snuf zout
- paar takjes peterselie
- paar takjes oregano
Bereiding
- Snijd de ui in dunne ringen.
- Meng azijn, olie, sumak, ahornsiroop, peper en zout in een afsluitbaar bakje.
- Roer de uienringen door de marinade en laat een uurtje staan, zodat de smaken goed intrekken en de ui zachter wordt.
- Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een platte schaal, zodat alle kleuren mooi tot hun recht komen.
- Verdeel de uien over de tomaten en sprenkel nog wat van de sumak-marinade over de salade.
- Garneer met oregano- en peterselieblaadjes.
Tips
Serveer deze zomerse salade ook eens als lunch met een bolletje burrata en een versgebakken (desem)broodje.
Nog zo’n lekkere zomerse salade die goed bij de barbecue past, is deze courgettesalade.
De frisse tomatensalade met rode ui smaakt heerlijk bij een pasta, zoals deze spaghetti met paddenstoelenragù spaghetti met paddestoelenragù.