Zalm met kervelsaus en kappertjes

zalm met kervelsaus en kappertjes

Kervel is een bijzonder smaakvol kruid. Dus als je eraan kunt komen, maak dan eens deze zalm met kervelsaus en kappertjes. Het is een makkelijk recept dat in een half uur op tafel staat.  Het loont zich om kervelzaad te kopen, zodat je zelf flinke bossen kunt kweken. Want kervel smaakt niet alleen heel verfijnd in saus, maar je kunt er ook heerlijke soep van maken. Of probeer dit recept eens: tagliatelle met paddenstoelen en kervel.

Saladebar

Ik kweek kervel in mijn saladebar in de moestuin en dat gaat als een trein. Veel licht, voldoende water en na een aantal weken heb ik mooie bosjes groen kruid, met een subtiele geur en smaak van anijs.  Wat ik nodig heb voor mijn gerecht knip ik af en vervolgens groeien weer nieuwe blaadjes. Vanwege het tere blad, is kervel niet zo lang houdbaar, dus het is alleen maar handig dat ik het kan oogsten op het moment dat ik het nodig heb. Verser kan niet! Voor de meeste gerechten gebruik ik graag een flinke bos kervel, maar in een kruidenomeletje of salade combineer ik hem met andere kruiden en dan is een handjevol blaadjes voldoende. De steeltjes zijn zo dun en zacht, dat je ze gewoon mee kunt verwerken met het blad.

zalm met kervelsaus en kappertjes
WHAT THE FROG! Wie ligt daar in mijn saladebar?

Recept voor zalm met kervelsaus en kappertjes

De saus is ruim voldoende voor 4 personen

Ingrediënten

  • Stuk zalmfilet zonder vel (reken ca. 150 gram per persoon)
  • 1 el olijfolie
  • 150 ml groentefond (visfond kan ook)
  • 150 ml slagroom
  • 1 el mosterd (ik gebruik dijonmosterd)
  • flinke bos kervel, blaadjes en stelen grof gehakt
  • 2 el kappertjes
  • peper en zout
  • eventueel een paar kapper-appeltjes ter garnering

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Dep de zalm droog en bestrooi hem met peper en zout.
  3. Leg de zalm vervolgens in een ovenschaal en giet de fond erbij.
  4. Sprenkel olijfolie over de zalm.
  5. Zet de schaal 15-20 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de zalm. De zalm moet namelijk nét gaar zijn en mag zeker niet te droog worden.
  6. Leg de zalm in een serveerschaal en zet deze even terug in de oven zodat hij warm blijft.
  7. Schenk het vocht waarin de zalm gaarde in een steelpannetje en giet dan de slagroom erbij.
  8. Breng al roerend aan de kook en laat een minuutje pruttelen op halfhoog vuur.
  9. Roer de mosterd erdoor en proef of het voldoende is. Zo niet, voeg dan nog wat toe.
  10. Breng verder op smaak met peper en zout.
  11. Voeg de kervel en de kappertjes toe en draai het vuur uit.
  12. Dien de zalm op: schep wat saus over de zalm, garneer met de kapper-appeltjes en geef de rest van de saus er apart bij.
  13. Lekker met gebakken aardappelen en gestoomde of geblancheerde broccoli.

zalm met kervelsaus en kappertjes

Tips

Andere lekkere zalm-recepten:

maaltijdsalade met avocado en gerookte zalm

zalige zalmtajine

 

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken