Groene smoothie

groene smoothie

Wil je een gezond ontbijt, lunch of tussendoortje, maar heb je weinig tijd? Deze groene smoothie maak je in een handomdraai.

Met een smoothie als ontbijt geef je je dag een kickstart. Hij is lekker fris, ligt niet zwaar op de maag, je draait hem zo in elkaar en je kunt hem volstoppen met allerlei gezonde dingen. Ik voeg liever geen zoetstoffen als suiker, honing of siroop toe, omdat het fruit dat erin gaat voor mij de smoothie zoet genoeg maakt. Wat ik er naast het fruit wel bijna altijd in doe, zijn groene bladgroenten en zaden. Dat is namelijk niet alleen lekker, maar ook goed voor je lijf.

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zitten boordevol voedingsstoffen die allerlei gezondheidsvoordelen opleveren. Ten eerste vormen deze groenten een uitstekende bron van vitaminen, zoals A, C, K en foliumzuur. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Daarnaast bevatten groene bladgroenten antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Bovendien bevatten ze veel voedingsvezels, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Sommige groene bladgroenten , zoals boerenkool en spinazie, bevatten stoffen die een ontstekingsremmend effect hebben. Zorg dus dat je deze groenten altijd in huis hebt, in de koelkast en/of in de diepvries en voeg een handje toe aan smoothies, salades, stoofschotels en noem maar op.

Zaden

In de keuken heb ik altijd een pot onder handbereik staan met een mengsel van chiazaad en lijnzaad. Deze zaden bevatten namelijk allerlei voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Denk hierbij aan omega-3 vetzuren, vezels en antioxidanten, die bijdragen aan een goede spijsvertering, een gezond hart en een sterk immuunsysteem. Je kunt zaden op allerlei manieren gebruiken. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan ontbijtgranen, yoghurt, salades, gebak, brood, óf aan je (groene) smoothie.

Recept voor groene smoothie

Voor 1 groot glas

Ingrediënten

  • 200 ml havermelk
  • 1 kleine banaan
  • handvol gesneden boerenkool
  • handvol spinazie
  • halve el chiazaad
  • halve el lijnzaad

Bereiding

  1. Pel de banaan, snijd hem in stukjes en leg deze minimaal een uur van tevoren in de diepvries.
  2. Doe de bevroren banaanstukjes met alle andere ingrediënten in de blender (of in een hoge beker voor de staafmixer).
  3. Maal alles fijn.
  4. Schenk de smoothie in een hoog glas.

Tips

Je kunt naar eigen wens variëren met de ingrediënten. In plaats van havermelk kun je bijvoorbeeld elke andere (plantaardige) melk gebruiken.

Probeer ook eens deze smoothie met ananas.

 

 

 

 

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken