Inspiratie nodig voor je ontbijt? Deze 3 makkelijke en gezonde ontbijtrecepten met brood geven je voldoende energie voor een goede dagstart. Met een grote verscheidenheid aan gezonde broodopties, zoals volkoren, meergranen of zuurdesem kun je eindeloos variëren met je broodontbijtjes, én lunches natuurlijk. Houd er rekening mee dat volkoren brood meer vezels en voedingsstoffen bevat dan wit brood. Voor onderstaande recepten gebruikte ik biologisch desembrood van speltmeel met zonnebloempitjes, maar kies vooral wat je zelf het lekkerst vindt. Hieronder volgen de recepten voor 3x gezond ontbijt met brood. Probeer ze alle drie en geef je dag een gezonde boost!
1. SANDWICH MET AMANDELPASTA EN APPEL
Ingrediënten
- 2 sneeën brood
- 1 el amandelpasta
- 1 appel, in plakjes
- dadelstroop
- 1 tl olijfolie
- portie fruit voor erbij, bijvoorbeeld blauwe en rode bessen
Bereiding
- Besmeer een snee brood met de amandelpasta.
- Beleg met appelplakjes.
- Druip wat dadelstroop erover.
- Leg de andere snee erop.
- Wrijf een hete koekenpan in met olijfolie en leg de sandwich erin.
- Bak ca. 5 minuten op halfhoog vuur, keer om en bak nog een paar minuten tot het brood bruin is.
- Serveer de sandwich met de overgebleven appelstukjes en de bessen.
2. WENTELTEEFJES MET VERS FRUIT
Ingrediënten
- 100 ml havermelk
- 1/2 el ahornsiroop
- 1 el kikkererwtenmeel
- 1/2 el edelgist
- 1 tl kaneelpoeder
- snuf nootmuskaat
- 1/2 tl vanillepasta
- 2 sneeën brood
- 1 tl olijfolie
- dadelstroop
- vers fruit voor erbij of erop, bijvoorbeeld mandarijn, banaan en kiwi
Bereiding
- Meng de havermelk, ahornsiroop, meel, gist, kaneel, nootmuskaat en vanille in een soepbord.
- Leg het brood erin en laat even intrekken.
- Wentel de sneeën in het mengsel en laat ook de andere kant even intrekken.
- Wrijf een koekenpan in met de olie en bak de sneeën brood op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.
- Serveer met dadelstroop en vers fruit.
3. SANDWICH MET ROMIGE KIKKERERWTENSALADE
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 1 wortel, grof geraspt
- 1 stengel bleekselderij, in dunne halve maantjes
- 3 bosuien, in dunne ringetjes
- 3 el humus, evt. meer naar smaak
- 1 el Dijon mosterd
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- sap van een halve citroen
- 3 el pompoenpitten
- peper en zout
- 2 sneeën (volkoren) brood
- handvol veldsla
Bereiding
- Prak de kikkererwten grof met een vork.
- Roer alle ingrediënten behalve de veldsla in een ruime kom.
- Voeg eventueel meer humus toe om de salade smeuïger te maken.
- Rooster twee sneeën brood.
- Leg op een snee de veldsla, schep er een flinke laag salade op en dek af met de andere snee.
Tips
Het recept voor kikkererwtensalade levert een flinke portie op. In een afgesloten bakje is deze een dag of vier houdbaar in de koelkast. Ook lekker voor de lunch!
Meer recepten met brood: