Spaghetti met paddenstoelenragù

spaghetti met paddenstoelenragù

Ook al is deze paddenstoelenragù vleesloos; door gedroogde paddenstoelen als basis te gebruiken, kan hij makkelijk tippen aan een echte ragù, oftewel bolognese. De paddenstoelen geven de saus een vlezige consistentie en een gelaagde smaak. Ik gebruikte voor dit recept wildfond om het geheel een wat intensere smaak te geven en omdat wild goed samengaat met paddenstoelen. Als je liever een vegetarische ragù maakt, kun je natuurlijk ook groentebouillon gebruiken. Deze saus past prima bij elke soort pasta, maar ik vind hem met spaghetti het lekkerst. Saus die overblijft, kan de vriezer in.

Gedroogde paddenstoelen

Voor de gedroogde paddenstoelen ging ik naar een Poolse winkel in de buurt die onlangs geopend is. Dat is een stuk goedkoper dan de zakjes die je in andere supermarkten krijgt. Maar op de markt bij de champignonboer krijg ik ook altijd goeie en betaalbare. De helft van de paddenstoelen die ik nu in de saus deed was een mengsel van verschillende bospaddenstoelen en de andere helft was eekhoorntjesbrood.

Recept voor paddenstoelenragù

Voor 4 personen

ingrediënten paddenstoelenragù

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 rode pepers
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml halfvolle melk
  • 0,5 liter passata
  • 1 pot wildfond (350 ml)
  • 40 g gedroogde paddenstoelen
  • Paar blaadjes laurier (als je hebt vers en anders gedroogde)
  • Paar takjes rozemarijn, tijm, salie en oregano (of 2 el gedroogde Italiaanse kruiden)
  • Pak spaghetti
  • Stukje parmezaan
  • Paar basilicumblaadjes om te garneren

paddenstoelenragù

Bereiding

  1. Doe de paddenstoelen in een kommetje, schenk er 250 ml kokend water over en zet aan de kant.
  2. Hak de uien, wortels en bleekselderij fijn (gebruik eventueel de keukenmachine, dan schiet het wat op).
  3. Schenk de olijfolie in een pan met dikke bodem.
  4. Fruit de groenten ca. 7 min tot de uien glazig zijn.
  5. Blus af met de wijn, roer tot het meeste verdampt is.
  6. Zeef het vocht waarin de paddenstoelen geweekt hebben en schenk het bij het groentemengsel, samen met de fond en de passata.
  7. Hak de geweekte paddenstoelen fijn en voeg ze toe aan de saus.
  8. Laat zonder deksel op laag vuur ca. 45-60 minuten zachtjes pruttelen tot je een ingekookte, dikke saus hebt.
  9. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  10. Als je verse kruiden hebt gebruikt, vis ze dan nu uit de saus, die hebben hun werk gedaan.
  11. Proef de saus en voeg indien nodig peper en zout naar smaak toe.
  12. Giet de pasta af en schep een lepel saus erdoor, om te voorkomen dat hij gaat plakken.
  13. Schep de spaghetti op een bord en leg er een flinke lepel paddenstoelenragù op.
  14. Strooi versgeraspte parmezaan erover en garneer met de basilicum.

spaghetti met paddenstoelenragù

Tips

Als je de ragù ’s ochtends of een dag van tevoren maakt, krijgen alle smaken nog wat meer tijd om goed in te trekken.

Serveer er de frisse tomatensalade met rode ui bij.

Probeer ook eens één van deze lekkere pastarecepten: gnocchi met rivierkreeftjes of spaghetti met daslookpesto en groene asperges.

Wel Italiaans, maar liever minder koolhydraten? Maak dan courgetterolletjes met spinazie en ricotta.

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken