Deze garnalen met spinazie en zeekraal in een tomatensaus met mozzarella uit de oven: om je vingers bij af te likken! En met een portie knoflookspaghetti erbij vormt dit een ijzersterk duo.
Zeekraal
Zeekraal kom je gelukkig steeds vaker tegen in de groentewinkel of supermarkt. Zelf haal ik hem bij de visboer op de markt. Aangezien ik zeekraal meestal gebruik in gerechten met vis of zeevruchten, maak ik dan toch al een stop bij de visboer. De buisvormige, malse en knapperige groene takjes smaken ziltig. Je moet dus wel oppassen dat je gerecht niet te zout wordt. Wil je grotere hoeveelheden zeekraal gebruiken, verwarm de zeekraal dan kort door hem bijvoorbeeld even te stomen, blancheren of wokken. Hij verliest dan wat van zijn zoute smaak. Als je een kleine hoeveelheid als garnering gebruikt, kan hij rauw. Dan behoudt hij zijn zilte smaak en voegt een heerlijke bite toe.
Knoflookspaghetti
Knoflookspaghetti past heel goed bij dit gerecht, omdat je met de pasta de heerlijke ingekookte tomatensaus kunt opslurpen. In de saus zit ook al wat knoflook, maar die extra knoflook van de spaghetti kan hij goed hebben. De saus is verder heel mild gekruid met alleen zwarte peper en de pasta is juist goed pittig. Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld naturel pasta, rijst of orzo bij dit gerecht te maken, voeg dan wat chilivlokken toe aan de tomatensaus, zodat het geheel toch goed op smaak en spicy is.
Garnalen aglio e olio
Ik heb altijd een zak met grote garnalen in de diepvries liggen. Voor dit recept waren echter minder garnalen nodig dan ik had laten ontdooien. Die kun je dan niet opnieuw rauw invriezen. Vandaar dat ik mijn spaghetti aglio e olio deze keer iets anders heb bereid dan normaal. In de olie met knoflook en chilivlokken die ik normaal gesproken verwarm en dan door de spaghetti roer, heb ik nu de overgebleven ongepelde garnalen eerst kort gebakken. Toen ze afgekoeld waren heb ik de gare garnalen alsnog opnieuw ingevroren. Zo kan ik ze later in een ander gerecht verwerken, bijvoorbeeld in een maaltijdsalade. En doordat de garnalen hun smaak aan de olie hebben afgegeven, krijgt de spaghetti vervolgens een extra boost.
Recept voor garnalen met spinazie en zeekraal
voor 2 personen
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 500 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- 300 g spinazie
- halve bouillonblok (groente of vis), opgelost in 200 ml heet water
- 8-10 grote rauwe garnalen met het jasje nog aan, met of zonder kop
- 1 bol mozzarella, in plakken
- 50 g zeekraal
- peper & zout
- chilivlokken naar smaak
Bereiding
- Verhit 2 el olie in een wok, voeg telkens een handvol spinazie toe en laat die al roerend slinken.
- Stort de spinazie in een vergiet en laat uitlekken terwijl je de tomatensaus maakt.
- Verhit 2 el olie in een wok en fruit de ui en knoflook zachtjes een paar minuten.
- Voeg de tomaatjes toe en bak ze 5 minuten.
- Schenk de bouillon erbij en strooi zwarte peper en chilivlokken erover.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de tomaten onder af en toe roeren 10 minuten pruttelen, waardoor ze inkoken en de saus wat dikker wordt.
- Proef de saus en voeg indien nodig zout en/of nog wat (chili)peper toe.
- Spoel de garnalen af en dep ze droog.
- Schenk de tomatensaus in een ovenschaal en verdeel de garnalen erover.
- Leg plukken spinazie tussen de garnalen in de saus.
- Verdeel de mozzarella over het gerecht.
- Zet de schotel 10-15 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van de garnalen.
- Als de garnalen gaar zijn, garneer je het gerecht met toefjes zeekraal en kun je opdienen.
- Zoals al gezegd: lekker met knoflookspaghetti.
TIPS
Probeer ook eens deze ovengerechten:
courgetterolletjes met spinazie en ricotta
Op de website van Foodies magazine vind je meer informatie over zeekraal en ook nog een aantal lekkere recepten met deze bijzondere groente.