Voor deze lichte, kruidige salade gebruikte ik kleine courgettes. Die zijn veel steviger en hebben meer smaak dan die grote “waterbommen”. Na het grillen hebben ze toch nog een lekkere bite. De dressing gaat over de courgettes als ze nog heet zijn. Tijdens het afkoelen kunnen de smaken dan goed erin trekken. Eet de salade lauwwarm, maar tijdens een warme zomerdag smaakt de groente ook gekoeld prima.
Recept voor lauwwarme courgettesalade
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg kleine courgettes
- 3 el olijfolie
Voor de kruidenpuree:
- 1/2 citroen, sap en rasp
- flinke hand platte peterselie
- flinke hand koriander
- paar takjes dille
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 el suiker
- zout & peper naar smaak
Bereiding
- Maak eerst de kruidenpuree door alle ingrediënten in een blender of keukenmachine heel fijn te hakken.
- Proef even of de puree goed op smaak is en voeg eventueel nog wat citroensap, suiker, zout en/of peper toe.
- Zet de puree aan de kant.
- Snijd de courgettes in dikke plakken en wrijf ze licht in met de olie.
- Verhit een grillpan en bak de courgetteschijfjes ca. 1 min per kant. Draai ze een paar keer, zodat er mooie grilstrepen op komen. Bak niet te lang, want ze moeten niet te zacht worden.
- Leg de gegrilde courgette in een kom en schep meteen de kruidenpuree erdoor.
- Laat wat afkoelen en serveer met een lekker stukje vis of kip uit de oven of eet de salade bij een omelet voor een vegetarische lunch.
Tip
Je kunt ook andere (combinaties van) verse kruiden gebruiken, bijvoorbeeld tijm, dragon of daslook.