Minestrone

minestrone

Wist je dat het lekker is om in de bouillon voor deze Italiaanse maaltijdsoep een stuk parmezaankorst mee te laten pruttelen? Deze geeft zo’n lekkere hartige, umami-smaak aan de minestrone. Het liefste gebruik ik zelf gemaakte bouillon, maar als ik weinig tijd heb, werken bouillonblokken ook prima. In de soorten groenten varieer ik, afhankelijk van de tijd van het jaar of wat er toevallig nog rondslingert in mijn koelkast.

Wat is minestrone?

Minestrone is een Italiaans woord en betekent “grote soep” (minestra = soep). Er bestaan oneindig veel recepten voor minestrone, maar één ding hebben ze gemeen: het zijn rijkgevulde soepen boordevol groenten. Maar welke groenten, dat hangt helemaal af van de regio, familierecepten, het seizoen of wat er in de “orta”, oftewel de moestuin groeit. De kans is wel groot dat er bonen op de ingrediëntenlijst staan, bijvoorbeeld borlottibonen.  en verder kom je ook vaker rijst, pasta of aardappel tegen in de minestrone. Verder kan de soep variëren in dikte van bouillon-achtig tot een dikke groentebrij. Zowel voor veganisten, vegetariërs als voor vleeseters zijn er vele varianten van minestrone te bedenken. In het recept hieronder heb ik gekozen voor een vegetarische versie van de soep.

Hoe is minestrone ontstaan?

Het schijnt dat je voor de herkomst van minestrone een heel eind terug moet in de tijd. Ten tijde van het Romeinse Rijk bestond het dieet in Rome vooral uit groenten als uien, linzen, kool, bonen en asperges. In die tijd bestond een maaltijd uit een simpele, maar gevulde pap van speltmeel dat zout water werd gekookt en daar voegde men dan groenten toe die op dat moment voorhanden waren. Pas veel later, toen er een uitgebreid wegennetwerk en handelsroutes ontstonden, stroomde ook een grote diversiteit aan producten de hoofdstad binnen en begon het dieet in Rome, en daarmee ook Italië te veranderen. Men maakte nu vaker vlees als bouillon voor soepen. Spelt meel verdween uit de soep, doordat de Grieken brood introduceerden in het Romeinse dieet. De speltpap bleef wel nog het aangewezen kostje voor de armen.

Recept voor minestrone

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 liter groentebouillon (evt. van blokken)
  • stuk parmezaankorst
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1/4 knolselderij
  • 3 tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 rode paprika
  • 1/4 bloemkool
  • 1 prei
  • 150 g champignons
  • blik cannellinibonen
  • peper & zout naar smaak

minestrone

Bereiding

  1. Snijd alle groenten in grove stukken en breng de bouillon aan de kook.
  2. Voeg parmezaan, wortel, bleekselderij, en knolselderij toe en zet het vuur lager.
  3. Laat 5 minuten pruttelen en voeg dan tomaten, rode peper, en paprika toe.
  4. Laat weer 5 minuten koken en dan gaan de bloemkool, prei en champignons erbij.
  5. Na 10 minuten voeg je de cannellinibonen toe, inclusief het vocht waar ze in zitten.
  6. Proef de soep na 5 minuten en breng verder op smaak met zout en peper.
  7. Laat 10 minuten staan met de deksel op de pan.
  8. Haal dan de parmezaankorst eruit en gooi hem weg.
  9. Dien de minestrone op en geef er wat warm brood bij.

Tip

In plaats van eenvoudig brood, kun je bij deze minestrone ook zo’n kleurrijke focaccia maken.

Maak een dubbele hoeveelheid. Dat is haast evenveel werk als een kleinere portie. Wat overblijft, kan de vriezer in voor als je een keer snel klaar wil zijn.

Houd je van soep? Probeer dan ook eens aspergesoep met daslookolie

 

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken