Ben je op zoek naar een heerlijke en gezonde vleesvervanger? Probeer dan eens deze vegan zwarte bonenburger vol vezels en eiwitten.
Of je nu vegetariër, flexitariër of veganist bent, of gewoon wat meer variatie in je maaltijden wilt, zwarte bonenburgers zijn een geweldige keuze. Ze zijn gemakkelijk te maken en je kunt ze naar eigen smaak aanpassen met kruiden en specerijen. Serveer ze op een broodje met je favoriete toppings en je hebt een heerlijke en voedzame maaltijd. Deze burgers zijn krokant aan de buitenkant, maar vrij zacht en smeuïg van binnen. Daarom stop ik ze tussen knapperige afbakbroodjes voor de balans. Een frisse koolsalade erbij en de zwarte bonenburger is helemaal af.
Recept voor zwarte bonenburger
Voor 4-6 burgers
Ingrediënten
- afbakbroodjes (bijv. chiabatta)
- zoete aardappel (ca. 200 g), in blokjes
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gehakt
- 1 wortel, gehakt
- 1 stengel bleekselderij, gehakt
- 1 klein bolletje of 2 tenen knoflook, gehakt
- handvol spinazie
- 1 blik zwarte bonen
- 100 g haver
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl komijn
- halve tl zout
- naar wens sla, augurk, tomaat, ketchup en/of (vegan) mayo om de burger aan te kleden
Bereiding
- Kook de stukjes zoete aardappel gaar in ca. 10 minuten, giet af en zet aan de kant.
- Bak de broodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ze aan de kant, eventueel met een theedoek erover om ze een beetje warm te houden.
- Breng de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Fruit in een grote koekenpan de ui, wortel, selderij en knoflook in de olie op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. (Je kunt ze ook sauteren in een scheut bouillon, dan heb je geen olie nodig).
- Voeg de spinazie toe en laat slinken.
- Doe dit mengsel in de keukenmachine, samen met de aardappel en de zwarte bonen en meng tot een grove puree.
- Voeg de haver, chilivlokken, komijn en zout toe een mix alles goed.
- Zet het mengsel een half uurtje in de koelkast.
- Vorm burgers van het mengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Schuif ze 20 minuten in de oven, draai ze om en zet ze nog 10 minuten terug, zodat ze aan beide kanten knapperig worden.
- Serveer ze op de broodjes met garnering en geef er een salade bij.
Tips
Ik maakte bij deze zwarte bonenburgers een knapperige rode koolsalade. Klik hier voor het recept.
Als je burgers overhoudt, kun je die goed invriezen. Warm ze na ontdooien opnieuw op in de oven.