In de herfst zijn volop pompoenen verkrijgbaar en dan moet je echt eens deze verrukkelijke pompoensoep maken: kruidig, rijk én romig.
Pimp je pompoen
Tot voor kort was ik geen liefhebber van pompoen, omdat ik niet zo van die zoete smaak houd, die ik al snel wat weeïg vind. Maar na een cursus vegetarisch koken, ben ik 180 graden omgeslagen. Ik heb ontdekt dat je met pompoen heerlijke gerechten kunt maken. Dan moet je wel weten welke ingrediënten je nodig hebt om deze oranje vrucht op te pimpen en het gerecht waar hij in verwerkt wordt meer gelaagdheid te geven. In deze pompoensoep heb ik daarvoor onder andere zwarte knoflook en baharat gebruikt. Door de groenten te roosteren voor ze door de bouillon gedraaid worden, geef je er een extra volle smaak aan. De pompoenpitten en de pompoenpitolie maken het soepje helemaal af.
Zwarte knoflook
Zwarte knoflook is een nieuwe hype en dat is heel begrijpelijk. Een teentje zwarte knoflook in je soep, stoofgerecht, pasta, of mayonaise versterkt de smaak van je gerecht. De typische knoflookgeur is verdwenen, terwijl alle gezonde eigenschappen van knoflook bewaard zijn. Zwarte knoflook wordt gemaakt door gewone bollen verse knoflook te fermenteren. Door het fermentatieproces kleurt de knoflook zwart, wordt hij boterzacht en krijgt hij zijn hele delicate umami-smaak. Op de website zwarteknoflook.nl lees je alles over het fermenteren van knoflook en ook vind je daar een heleboel recepten. Ik las dat ze intussen ook al zwarte ui maken, dus die ga ik snel eens proberen.
Recept voor pompoensoep
4 personen
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 (fles)pompoen in stukken, zaad verwijderd
- 1/2 blik kikkererwten
- 1 rode ui, in twee stukken
- 1 rode peper, zaad verwijderd
- 1 teen zwarte knoflook
- 1,5 l groentebouillon
- 1 el baharat
- peper en zout
- 3 el pompoenpitten, geroosterd
- 2 el pompoenpitolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoenstukken, de kikkererwten, ui en rode peper erop.
- Besprenkel de groenten met olijfolie en rooster ze 20 minuten in de oven.
- Doe de geroosterde groenten in een grote soeppan en voeg de zwarte knoflook en baharat toe.
- Schenk zoveel bouillon erbij tot de groenten net onder staan en breng aan de kook.
- Kook 5 minuten, controleer of de pompoen goed gaar is en laat indien nodig nog wat langer koken.
- Pureer alles met een staafmixer tot een zalvige soep. Voeg eventueel bouillon toe als de soep te dik is.
- Proef de pompoensoep en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Schenk de soep in kommen of borden en garneer met een straaltje pompoenpitolie en pompoenpitten.