Shatta is een saus gemaakt van chilipepers uit de Midden-Oosterse keuken. Je kunt hem maken met groene of met rode pepers. Op het internet en in kookboeken zijn vele recepten van shatta te vinden. Ik maak altijd een hele eenvoudige met weinig ingrediënten en laat verder de pepers hun werk doen.
Chilipepers
Alle verse pepers zijn geschikt voor dit recept, het ligt er maar net aan wat je lekker vindt of wat voorhanden is. Normaal gesproken gebruik ik gewone rode pepers en soms ook wel eens groene. In mijn moestuin heb ik op dit moment een Surinaamse peper staan, vol met schattige, rijpe, kleine pepertjes. Dus die gingen deze keer in mijn shatta. Nou, die schattige pepertjes zijn trouwens behoorlijk venijnig. Hoewel ze door verwerking met zout en zuur wel wat milder worden, zijn ze voor mijn smaak toch echt te scherp. Ik mengde er dus nog wat gewone rode chili’s door en een paar snackpaprika’s. Daardoor is de saus nog goed heet, maar wat mij betreft wel nog eetbaar.
Waarbij gebruik je shatta?
Zelf vind ik shatta het allerlekkerst op een stukje plat- of stokbrood dat besmeerd is met een roomkaas zoals labneh. Maar je kunt hem op nog vele andere manieren bij je maaltijden gebruiken:
- Als een soort sambal, bijvoorbeeld op je toast, nasi, hamburger of falafel.
- Als een dipsaus, bijvoorbeeld voor tortilla chips.
- Als onderdeel van een dressing over je salade.
- Als onderdeel van een saus, bijvoorbeeld door een stoofschotel.
- Als garnering, bijvoorbeeld op gegrilde kip of over de pasta.
Recept voor shatta
Voor 2 kleine potjes van 200 ml of 1 grote van 400 ml
Ingrediënten
- 500 g verse chilipepers
- 2 el zout
- 60 ml appelazijn
- 2 el citroensap
- olijfolie om af te dekken
Bereiding
- Snijd de pepers inclusief zaadjes in dunne ringetjes.
- Doe de chili’s in een afsluitbaar bakje en meng het zout erdoor.
- Sluit het bakje en zet 2-3 dagen in de koelkast.
- Laat de chilipepers uitlekken in een zeef.
- Schep de pepers in de keukenmachine en schenk azijn en citroensap erbij.
- Hak het mengsel in de machine tot een grove puree.
- Schep de massa in een grote of twee kleine gesteriliseerde glazen potten.
- Schenk er een klein laagje olijfolie over en sluit de pot.
- Na opening in de koelkast bewaren. De shatta is dan nog enkele weken houdbaar.
- Gebruik telkens een schone lepel als je shatta uit de pot schept.
- Schenk er weer een klein laagje olie over als je de pot na gebruik terugzet in de koelkast.
Tips
Deze crispy chili olie is ook verslavend lekker.
Wil je een andere shatta proberen, met verse kruiden en noten, maak dan eens dit recept.