Snijbiet is onterecht een vergeten groente. Ik wil hem in het zonnetje zetten en maakte een heerlijke snijbiet stamppot met heilbot. Om het gerecht wat meer gelaagdheid te geven, adviseer ik om er bijvoorbeeld piccalilly bij te serveren vanwege het zoet-zure en licht pikante. Ik nam deze keer de hot mango sauce erbij van Viv’s Kitchen en dat was verrassend lekker.
Wat is snijbiet?
Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een bladgewas waarvan je zowel de bladeren als de stelen kunt eten. De smaak heeft iets weg van spinazie, maar je herkent er ook het aardse van biet in. Je komt snijbiet tegen in verschillende kleuren: de lichtgroene, gele, oranje, roze en rode stengels en nerven steken prachtig af tegen het donkergroene blad. Snijbiet is vrij onbekend, waardoor veel mensen niet weten wat ze ermee kunnen maken. Daarnaast moet je snijbiet zo snel mogelijk na de oogst verwerken, omdat hij anders slap wordt. Het is dan ook niet zo raar dat deze vergeten groente niet zo vaak in de winkel tegenkomt. Er is wel een manier om hem te bewaren, namelijk in de diepvries, maar dan moet je hem eerst in stukken snijden en blancheren. Vers blijft natuurlijk het allerlekkerst.
Snijbiet zelf telen
Omdat snijbiet niet zo makkelijk te krijgen is, teel ik hem sinds kort zelf. Het is een hele makkelijke groente om te kweken en als je voor de vrolijk gekleurde variant kiest, ziet je moestuin er meteen een stuk feestelijker uit. Snijbiet groeit goed, heeft niet snel last van ziektes en je kunt hem gedurende een langere periode oogsten. Als je alleen de bladeren wegsnijdt, blijft de plant nieuwe maken. Zo kun je gedurende een aantal maanden per jaar beschikken over verse snijbiet: tussen mei-juni en augustus-september.
Snijbiet bereiden
Met snijbiet kun je alle kanten op. Je kunt het blad rauw eten in een salade, maar je kunt zowel blad als steel ook stomen, stoven, roerbakken of koken, bijvoorbeeld in een soep. Als je de bontgekleurd of regenboog snijbiet gebruikt en je wilt graag de mooie, felle kleuren behouden, kies dan voor een korte bereidingswijze zoals wokken of blancheren. Voor onderstaand gerecht blancheer ik de snijbiet, zodat hij lekker knapperig en kleurrijk blijft als ik hem in de stamppot verwerk.
Recept voor snijbiet stamppot met heilbot
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
- 700 g regenboog snijbiet
- 700 g kruimige aardappelen
- 3 el zure room
- 3 el Dijon mosterd
- 400 g heilbotfilet
- 1 el bloem
- 3 el roomboter
- peper & zout
- Voor erbij: hot mango sauce of piccalilly
Bereiding
- Snijd de snijbiet in stukken, maar houd de stengels en de bladeren apart.
- Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
- Voeg de stengels toe, blancheer ze 3 minuten.
- Voeg vervolgens de bladeren toe en laat alles nog 1 minuut blancheren.
- Kiep de snijbiet in een vergiet en laat er even koud water over stromen, zodat het kookproces stopt en de kleuren fris blijven.
- Laat de snijbiet in het vergiet verder uitlekken tot je ze weer nodig hebt.
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en breng aan de kook in een pan water.
- Giet af na ca. 15 minuten als ze gaar zijn en doe de aardappelstukjes terug in de pan
- Dep de heilbot droog en bestrooi met peper, zout en bloem.
- Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin de vis aan elke kant ca. 3 minuten. De vis moet nét gaar zijn.
- Voeg de zure room en de mosterd toe aan de aardappelen en stamp ze tot een smeuïge puree.
- Roer de snijbiet door de puree en zet de pan nog even terug op het vuur om de stamppot goed door te warmen.
- Schep de stamppot op een bord en leg de gebakken vis erop of ernaast.
- Geef er Viv’s hot mango sauce of piccalilly bij.
Tips
Ook dit gerecht met vergeten groenten is de moeite waard: groentecurry met meiraapjes
Nog een lekker gerecht met vis: roodbaars en venkelsalade met yuzu-dressing