Puttanesca is een eenvoudige pastasaus die rijk van smaak is. Met sardienen in plaats van ansjovis is hij nét weer anders. In de traditionele puttanesca wordt ansjovis gebruikt als (umami) smaakmaker. Ik wilde de saus graag wat minder zout, maar hij moest wel nog iets ziltigs van vis hebben. Dus het werd een pasta puttanesca met sardienen uit blik. Er gaat overigens flink wat knoflook in, gewoon omdat het lekker is! De pasta in dit gerecht is gemaakt van rijst- en maïsmeel en dus glutenvrij. Het recept is niet alleen simpel, het is ook nog eens klaar binnen 20 minuten. Ideaal dus voor een doordeweekse dag als je weinig tijd hebt en toch een smakelijke maaltijd op tafel wilt zetten.
Recept voor pasta puttanesca met sardienen
Voor 2-3 personen
Ingrediënten
- 250 g pasta
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 5 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
- 1 rode peper, zonder zaad, in halve ringetjes
- pot (330 g) tomatensaus van cherrytomaten
- ca. 12 cherrytomaatjes, gehalveerd
- ca. 12 zwarte olijven, gehalveerd
- 2 el kappertjes
- ca. 1/2 tl chilivlokken
- 2 blikjes sardienen op olie, ruggengraat verwijderd en in grove stukken
- een paar kapperappeltjes ter garnering
- takje basilicum
- stukje parmezaan, geraspt
Bereiding
- Zet een pan met ruim water op het vuur en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
- Verhit in een hapjespan de olijfolie en fruit hierin de ui ca. 3 minuten tot hij glazig ziet.
- Voeg knoflook en rode peper toe en fruit nog 2 minuten mee, tot ui en knoflook licht gekleurd zijn.
- Schenk de pastasaus erbij en breng al roerend aan de kook.
- Laat de saus 8 minuten pruttelen, zodat hij wat indikt.
- Als de saus te dik wordt, verdun hem dan met een beetje kookwater van de pasta.
- Proef de saus en voeg chilivlokken naar smaak toe (afhankelijk van de scherpte van de verse peper en wat je aankan, maar de puttanesca mag best een beetje vlammen).
- Roer de olijven, cherrytomaatjes en en kappertjes erdoor en warm goed door, maar de tomaatjes moeten wel stevig blijven.
- Voeg de sardienen toe en roer voorzichtig nog een keer om, zodat ook die warm worden, maar de stukken niet uit elkaar vallen.
- Giet de pasta af en stort hem in de saus. Nog even rustig doorroeren.
- Schep de pasta puttanesca met sardienen in diepe borden of kommen.
- Rasp wat parmezaan erover, garneer met 2 of 3 kapperappeltjes en wat basilicumblaadjes.
- Serveer en laat het smaken!
Tips
Probeer ook eens deze heerlijke pastagerechten: spaghetti met daslookpesto en groene asperges of spaghetti met paddenstoelenragù.
Op zoek naar meer snelle en simpele recepten? Wat dacht je van deze: de Gnocchi met rivierkreeftjes of plaattaart met paddenstoelen.