Deze mihoen met tempeh en een gebakken eitje heeft een goeie bite door de knapperige groenten en een flinke lepel sambal. Het recept is van manlief, die het gerecht gemaakt heeft op basis van recepten die hij eerder kookte, wat hij in de koelkast aantreft en waar hij op dat moment zin in heeft. En we hebben er met smaak van gegeten, dus het recept willen we graag delen. Maar eerst sta ik even stil bij het ingrediënt tempeh: wat is het, wat kun je ermee en wat zijn de verschillen met neefje tofu?
Tempeh
Tempeh is afkomstig uit de Indonesische keuken. Het wordt gemaakt van sojabonen. Nadat de bonen geweekt en gekookt zijn, wordt er een bepaalde schimmel op losgelaten en ontstaat er door fermentatie een soort koek, waarin je de sojaboontjes nog goed ziet zitten. Tempeh kun je bij de toko of in de supermarkt kopen en heeft de vorm van een rechthoekige blok die je in de gewenste vorm kunt snijden en verwerken. Meestal wordt tempeh in plakken of stukjes gesneden en dan bruin en krokant gebakken alvorens ze in een gerecht te verwerken. De smaak is licht zurig, maar ook hartig, haast nootachtig, de structuur is stevig. Bovendien zitten in tempeh veel eiwitten, wat verklaart waarom je het vaak tegenkomt als onderdeel van een vegetarische of veganistische maaltijd. Tempeh kun je ook vrij makkelijk zelf maken. Je hebt dan wel een zogenaamde “starter” nodig. Lees hier hoe je tempeh maakt en hoe je die starter kunt krijgen.
Tofu
Ook tofu is gemaakt van sojabonen, alleen gebruiken ze bij de productie niet de hele boontjes, maar de sojamelk. Die wordt gestremd met calciumsulfaat en dan ontstaat een kaasachtige structuur. Tofoe heeft nauwelijks smaak. Dat is waarschijnlijk de reden dat veel mensen er niets van moeten hebben. Maar het voordeel van dit sojaproduct is, dat het makkelijk smaken opneemt en zich dus goed leent om te marineren. Je kunt er in de keuken allerlei kanten mee op, maar je moet er dus wel iets mee doen. En dat is zeker de moeite waard, want tofu bevat ook veel eiwitten en kan dus prima ingezet worden als vleesvervanger. En dan heb je ook nog de keuze uit verschillende varianten: zachte of stevige tofu.
Recept voor mihoen goreng met tempeh
Ingrediënten
- 150 g mihoen
- 3 el zonnebloemolie
- 175 g tempeh, in kleine plakjes
- zwarte peper
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el sambal oelek
- 1 groentebouillonblokje
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 prei, fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 1 wortel, in kleine stukjes
- 100 g taugé
- 2 el peterselie, gehakt
- 2 eieren
Bereiding
- Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de tempeh bruin en krokant.
- Maal er wat peper over en leg de tempeh op een bord dat bekleed is met keukenpapier.
- In diezelfde koekenpan bak je op het einde de spiegeleieren.
- Verhit in een wok de resterende olie en fruit de ui op laag vuur.
- Roer de sambal en de verkruimelde bouillonblok erdoor en bak dit nog een minuutje.
- Voeg alle groenten (behalve de taugé) toe en wok deze op hoog vuur.
- Wok maximaal 5 minuten, de groenten moeten nog knapperig zijn.
- Schep de mihoen, taugé, tempeh en peterselie erbij en warm al roerend nog even goed door.
- Bak twee spiegeleitjes en serveer deze samen met de mihoen.
Tip
Je kunt deze maaltijd nog aankleden met bijvoorbeeld atjar, satésaus, kroepoek en/of seroendeng (pinda’s met kokos). Voor de liefhebbers van hitte kan de pot sambal er nog naast.
Ook een lekker Aziatisch roerbakgerecht: Noedels met garnalen