Een gepocheerd eitje smaakt heerlijk bij deze korenaar asperges met pompoenpitolie. Kun je geen korenaar asperges krijgen? Neem dan gewone groene asperges. Snijd ze wel in de lengte doormidden, zodat je ze niet zo lang hoeft te roosteren. Ze blijven dan mooi groen en lekker knapperig. Verder is het handig om alles van tevoren klaar te zetten, want zowel de asperges als de gepocheerde eieren zijn in 5 minuten klaar. Daarna moet je ze meteen opdienen en eten, want het is jammer als het koud wordt. Ik had wat zitten treuzelen, waardoor mijn eitjes iets te lang in het water lagen en het eigeel dus te veel gestold was.
Korenaar asperges
Deze korenaar asperges vond ik in een goed gesorteerde groentewinkel die onderdeel is van een delicatessenzaak. Zulke beauty’s kon ik natuurlijk niet laten liggen! De korenaar asperge mag er dan wel uitzien als een (heel slanke) asperge, maar het is eigenlijk een hyacinth-achtige. In Frankrijk komen ze nog wel in het wild voor bossen, vandaar dat ze deze groente daar “asperge du bois” noemen. Ook in Engeland is het een inheemse plant, die overvloedig voorkwam rond de stad Bath. Daarom noemen ze de plant Bath asparagus.
Het is een lastig te telen groentje, omdat hij erg gevoelig is voor het weer. Tegenwoordig zie je, met name in Frankrijk, speciale kwekerijen waar deze exclusieve groente geproduceerd wordt. Daardoor belandt hij gelukkig ook steeds vaker in Nederlandse winkels. Behalve dat de stengeltjes er prachtig uitzien, smaken ze namelijk ook delicaat: zoals asperge, maar dan wat kruidiger. En ze hebben niet veel nodig qua bereiding. Je kunt ze blancheren, roosteren, grillen of roerbakken. Als het maar kort is, zodat de mooie groene kleur en de bite behouden blijven. Je kunt korenaar asperges ook rauw verwerken in salades.
Pompoenpitolie
Ik gebruikte in dit gerecht zowel geroosterde pompoenpitten voor wat crunch en pompoenpitolie voor een diepere gelaagdheid qua smaak. Pompoenpitolie wordt gewonnen uit geroosterde pompoenpitten, waardoor het een bijzondere, diepe, nootachtige smaak krijgt. De olie heeft een donkergroene kleur en geeft extra smaak aan salades, gegrilde groente en soepen. Gebruik de olie koud, hij leent zich niet om in te bakken of om te verhitten. Pompoenpitolie is niet alleen heel lekker, maar hij heeft ook allerlei gezondheidsvoordelen, omdat hij boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zit. Dat is dan mooi meegenomen!
De groene asperges met gepocheerd ei en pompoenpitolie is een mooi voorgerecht. Als hoofdgerecht kun je bijvoorbeeld kiezen voor een risotto met geroosterde groenten en pistache. Voordeel is, dat je dan de asperges en de groenten voor de risotto tegelijk kunt roosteren. Maar dit aspergegerecht kan ook prima dienst doen als een lichte lunch. Serveer er dan wat knapperig warm brood bij dat je in het eigeel en de pompoenpitolie kunt dippen.
Recept voor korenaar asperges met pompoenpitolie
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 1 bosje korenaar asperges of groene asperges (ca. 250 g)
- 2 el olijfolie
- 2 eieren
- 2 el pompoenpitten
- 2 el pompoenpitolie
- 1 el goede balsamicoazijn
- klein stukje parmezaan
- peper & zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Snijd het onderste stukje van de asperges af.
- Als je dikke asperges hebt, snijd ze dan in de lengte doormidden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Verdeel de asperges en pompoenpitten over de bakplaat.
- Besprenkel met olijfolie.
- Strooi een snuf zout en een flinke draai van de pepermolen erover.
- Hussel alles door elkaar en verspreid de groente en pitten in een enkele laag over de plaat.
- Zet de bakplaat 5 minuten in de oven.
- Pocheer de eieren 5 minuten in een pan met water dat net tegen de kook aan is.
- Verdeel de asperges over twee borden, leg het gepocheerde ei erop en strooi de pompoenpitten erover
- Sprenkel de pompoenpitolie en balsamico erover.
- Schaaf als finishing touch met een dunschiller flinters parmezaan over het gerecht.
Tips
Houd je van groene asperges? Probeer dan ook eens dit heerlijke voorjaarsrecept: spaghetti met daslookpesto en groene asperges.