Niets geeft meer voldoening dan een salade maken met de oogst uit eigen tuin. Probeer deze moestuinsalade met yoghurtdressing maar eens!
Verser kun je het niet krijgen
Groenten van eigen teelt zijn zó lekker. Malse slablaadjes, knapperige courgettes en komkommers vol smaak. En dan die tomaten in alle kleuren en smaken! Verser kun je het niet krijgen: zo van de struik binnen een half uur op je bord. Zonder vergif, zonder plastic, hooguit hier en daar een beestje dat je eraf moet spoelen. Groenten uit de moestuin zien er niet altijd allemaal even gaaf uit, maar ze smaken echt veel beter dan de eenheidsworst die je tegenwoordig overal krijgt. In de meeste winkels moeten de groenten perfect zijn van vorm, kleur en grootte. Het uiterlijk is blijkbaar belangrijker dan de smaak. Natuurlijk heeft niet iedereen zin of de mogelijkheid om zelf groenten te kweken, maar gelukkig zijn er in supermarkten en bij groenteboeren wel steeds meer biologische producten te krijgen, al zijn die vaak nog behoorlijk prijzig.
Bosui kweken
Trouwens, wist je dat je bosui heel makkelijk zelf kunt kweken van zo’n bosje uit de winkel? Snijd aan de onderkant de witte uiteindes met worteltjes eraf, een stukje van circa 5 cm. Steek die eindjes vervolgens in een pot met aarde. Zorg ervoor dat de worteltjes stevig in de grond staan en laat een klein stukje van de ui boven de grond uitsteken. Houd een onderlinge afstand aan van een paar centimeter en geef geregeld water. De bosuitjes groeien nu gewoon door. Er komen weer mooie groene uienpijpjes te voorschijn, die je afknipt als je ze in een gerecht nodig hebt. De uien blijven nieuw groen aanmaken, dus je hebt er echt lang plezier van. Scheelt toch weer een paar euro en je hoeft geen verpieterde halve bosjes weg te gooien.
Rijp voor de pluk
Terwijl ik door de moestuin loop met mijn mandje, kijk ik wat rijp is voor de pluk. En in mijn hoofd combineer ik tijdens het oogsten de ingrediënten al tot een salade. In dit geval bestond de oogst uit groene en rode pluksla, een kleine gele courgette en een groene, twee snackkomkommers, wat uienpijpjes van de bosui en diverse soorten tomaten. Uiteraard kun je onderstaand gerecht ook met gewone tomaten maken, maar het ziet er wel leuker uit als je wat verschillende kleuren en groottes gebruikt.
Aangezien wij een kruidig Midden-Oosters rijstgerecht bij deze salade aten, vond ik een dressing op basis van yoghurt wel goed erbij passen. Ik houd er niet van als een salade “verdrinkt” in de dressing, dus ik druppel er wat over en geef de rest er apart bij, zodat ieder zelf kan bepalen hoeveel erop gaat. Omdat de jonge slablaadjes heel teer zijn, heb ik niet alle groenten door elkaar gehusseld, maar de sla in het midden gelegd en de overige groenten er omheen.
Recept voor moestuinsalade met yoghurtdressing
Voor 2-4 personen
Ingrediënten
- 2 flinke handenvol gemengde slablaadjes
- 2 kleine of 1 grote courgette
- 350 gram gemengde tomaten
- 2 snackkomkommers of 1/2 grote komkommer
- 2 bosuitjes, het groene gedeelte
- 2 el geroosterde pompoenpitten
- 2 el griekse yoghurt
- 3 el olijfolie extra vierge
- 1 tl Dijon mosterd
- peper & zout
Bereiding
- Snijd de bosui in dunne ringetjes
- Snijd de overige groenten met de mandoline of een mes in heel dunne plakjes
- Roer de yoghurt, olie, mosterd tot een dressing en breng op smaak met peper en zout.
- Leg de slablaadjes in het midden van een grote schaal.
- Leg de overige groenten er omheen.
- Druppel een deel van de dressing erover.
- Bestrooi de salade met pompoenpitten.
- Serveer de salade met het restant van de dressing apart erbij.
Tips
Ben je liefhebber van salades? Deze zijn ook erg lekker:
zomerse pastasalade met geroosterde groenten
maaltijdsalade met avocado en gerookte zalm
frisse tomatensalade met rode ui