Kleurrijke focaccia

kleurrijke focaccia

Niets is zo lekker als zelf gebakken brood. Voorpret tijdens het kneden, watertanden als de geur uit de oven zich verspreidt. En dan het ongeduld als hij eindelijk uit de oven mag. Even wachten nog met aansnijden. Deze kleurrijke focaccia is ook nog mooi versierd is met groenten en kruiden, waardoor het baksel geen schijn van kans krijgt om af te koelen.

Recept voor kleurrijke focaccia

Voor 6-8 personen

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 g tarwebloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 10 g droge gist
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout

Voor de topping

  • 50 ml goede extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • takje rozemarijn, fijngehakt
  • ½ rode ui, in dunne plakken,
  • ½ gele paprika, in reepjes
  • 4 bosuitjes
  • een paar cherrytomaatjes
  • een paar zwarte en groene olijven
  • een paar takjes verse kruiden zoals tijm en platte peterselie
  • flinke snuf zeezout

kleurrijke focaccia

Bereiding

  1. Giet de olie in een kommetje en roer knoflook en rozemarijn erdoor. Zet dit weg, zodat de smaken goed in de olie kunnen trekken.
  2. Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed dit met de hand of gebruik een keukenmachine met deeghaken. Kneed minimaal 10 minuten, zodat een samenhangend, elastisch deeg ontstaat.
  3. Wrijf wat olie over de deegbal en laat deze in een afgedekte kom 30 minuten rijzen op een warme plek.
  4. Kneed het deeg nog even goed door en rol het uit tot een lap van 2-3 cm die op je bakplaat past. Leg het deeg nog niet op de bakplaat, maar op een stuk bakpapier.
  5. Versier het deeg met de groenten en kruiden, leef je uit!
  6. Duw je duim tussen de versieringen diep in het deeg, zodat je allemaal kuiltjes krijgt.
  7. Sprenkel het olie-knoflook-rozemarijnmengsel over het deeg en smeer met een kwastje de decoratie goed in. Strooi het zout erover.
  8. Leg een schone theedoek over het deeg en laat nog 30 minuten narijzen.
  9. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden en verwarm de bakplaat mee.
  10. Schuif de lap deeg met bakpapier en al op de bakplaat en bak ca. 20 minuten in de oven. Houd in de gaten dat de focaccia mooi goudbruin wordt en dat de topping niet verbrandt. Leg desnoods de laatste minuten wat aluminiumfolie losjes erop.
  11. Haal het brood uit de oven en laat iets afkoelen op een rooster.

Tips

Deze kleurrijke focaccia is mooie blikvanger op een lunchbuffet.

Focaccia gaat goed samen met soep, bijvoorbeeld minestrone.

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken