In TLV wisselt Jigal Krant boeiende verhalen over o.a. streetfood af met een keur aan recepten uit het levendige Tel Aviv. TLV is niet alleen een kookboek met heel veel mooie recepten, het is daarnaast een uitnodigende culinaire reisgids. Prachtige, ongekunstelde foto’s tonen de eetcultuur, het dagelijkse leven in de bruisende stad Tel Aviv en portretten van zijn inwoners. In 2018 won Jigal Krant met TLV het Gouden Kookboek.

Jigal Krant
Jigal Krant is culinair journalist en radiomaker en woont afwisselend in Amsterdam en Tel Aviv. Krant is van joodse afkomst. In dit kookboek verzamelde hij klassieke en moderne gerechten uit Tel Aviv. De verhalen die hij over gerechten, ingrediënten en de stad schrijft zijn vlot geschreven en zeer informatief. Verder gebruikt hij humor, waardoor het blijft boeien. Typisch voor zijn recepten: relatief eenvoudig om te maken, spot on smaakcombi’s, beperkte ingrediëntenlijsten, goed verkrijgbare ingrediënten, gezonde gerechten, eigenlijk alles dus wat ik als hobbykok maar wensen kan. Jigal heeft duidelijk een voorkeur voor groentegerechten, zoals de Geroosterde paprika’s met geitenkaas en pijnboompitten of de Groente-laffa met gefrituurde bloemkool.


Het is dan ook geen verrassing dat hij in zijn tweede boek, TLV-Vegan, helemaal op de plantaardige toer gaat. Intussen heb ik ook uit dat kookboek al de nodige gerechten gemaakt en ik kan alvast verklappen: hij stelt niet teleur. Binnenkort volgt ook van dit kookboek een review.
Sjaksjoeka (ook wel shakshuka)
Sjaksjoeka is in het Midden-Oosten een alom bekend gerecht dat je in allerlei variaties tegenkomt. Het bestaat uit een dikke saus van gestoofde groenten waarin eieren gepocheerd worden. De bekendste is de rode variant die met paprika en tomaten wordt gemaakt. In TLV staan meerdere recepten voor sjaksjoeka; ik koos voor de groene variant met spinazie en feta. Ik ben een spinazie-fan, vooral van die stevige grote bossen spinazie, die vol smaak zitten. En zowel ei als feta combineert altijd goed met spinazie, dus als je die drie allemaal samen in een pan gooit, is succes verzekerd. Zorg er wel voor dat de dooiers zacht blijven. Als je ze dan door prikt met je vork of mes, loopt het eigeel door de groente en maakt alles smeuïg; zalig!

Labaneh (ook wel labneh of labné)
Labaneh wordt gemaakt van (geiten)yoghurt die je laat uitlekken. Je krijgt dan met wat geduld een soort verse roomkaas. Ik bespaar me die moeite meestal, omdat in de Turkse winkel waar ik vaker kom goede kant-en-klare labné te krijgen is in een bakje of emmertje. Labaneh smeer je uit op een bord of schaal en dan kun je hem beleggen met allerlei lekkers. Ik maakte uit TLV de Labaneh met pistache, granaatappelpitten, soemak en silan. Niet schrikken, er gaat geen wasverzachter in dit recept! Silan is de Hebreeuwse naam voor dadelstroop, en je kunt hem gebruiken in plaats van suiker, honing of ahornsiroop. Het zoete wordt gecompenseerd door het frisse van de labneh en het zure van de soemak. Lekker wat platbrood erbij waarmee je het heerlijke goedje kunt opscheppen.

Challe en chraime
Een heerlijke combinatie van recepten is deze: stoofschotel van vis en de vers gebakken challe sop je lekker in de saus en gebruik je om je bord helemaal schoon te vegen. Challe is gevlochten witbrood dat met sesam- of maanzaad wordt bestrooid. Jigal Kant legt uit: “Orthodoxe Joden zegenen met twee challes de sjabbat in, maar ook voor areligieuze Israëli’s is het weekeind niet compleet zonder het gevlochten brood.”
Chraime is verwant aan de rode sjaksjoeka. In plaats van eieren wordt vis gepocheerd in de ingekookte pittige tomaten-paprikasaus. Omdat ik niet alles van de ingrediëntenlijst in huis had, heb ik wat aanpassingen gedaan, die ook prima uitpakten. Ik gebruikte bijvoorbeeld roodbaarsfilet in plaats van dorade en in plaats van rode pepers gebruikte ik chilivlokken en omdat het paprikapoeder op was heb ik paprikavlokken gebruikt. De techina die erbij geserveerd moest worden, heb ik gemengd met yoghurt, voor een wat frisser geheel. Lekker recept en er bleef nog saus over, dus je raadt al wat we de dag daarna als lunch aten…. juist ja, sjaksjoeka!


Conclusie
TLV nodigt uit om te koken, te lezen, te kijken, te reizen en bovenal om te genieten. Jigal Krant is erin geslaagd om een feel-good-boek te maken. Chapeau!
Tips
Wil je eerst zelf wat gerechten proberen voordat je besluit om het boek aan te schaffen? Dan kun je online wel een paar recepten vinden, bijvoorbeeld: Tagliata van Jodenhaas, of Geroosterde radijs en bosui met makreel en sumak.
Kijk ook eens op deze website voor meer info van/over Jigal Krant en zijn kookboeken.
Nog een review over een tof kookboek waarin de Midden-Oosterse keuken centraal staat: Falastin
Tot slot
Titel: TLV, reepten en verhalen uit Tel Aviv
Auteur: Jigal Krant
Fotografie: Vincent van den Hoogen
Voor het eerst verschenen: 2018
326 pagina’s