Gnocchi met rivierkreeftjes

Als je in 10 minuten een simpel, maar lekker maaltje op tafel wil zetten, dan moet je dit recept zeker proberen. De zoetige smaak van de rivierkreeftjes combineert goed met de romige gnocchi en het fris-zure van de citroen.

Wat zijn gnocchi?

Gnocchi is het meervoud van het Italiaanse woord gnocco, wat “klont” betekent. Gnocchi zijn een pastasoort op basis van aardappel. Als je gekookte aardappels pureert en mengt met meel en wat zout, kun je er vervolgens kleine ovalen deegballetjes van maken. Met een vork trek je richeltjes over het klontje. Dat zorgt ervoor dat de saus zich beter aan de gnocchi kan hechten. Vervolgens kook je de gnocchi in ruim water. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze gaar. Dat duurt maar een paar minuutjes. In onderstaand recept heb ik kant-en-klare gnocchi gebruikt. Die zijn gewoon te krijgen in de supermarkt in het schap bij de gedroogde pasta of in de koeling bij de verse pasta. Zelfgemaakte gnocchi zijn meestal wat zachter van textuur en luchtiger dan die uit de winkel.

Gnocco fritto

Ik kom nog even terug op het enkelvoud van gnocchi. Gnocco fritto is namelijk ook een Italiaans gerecht, uit de regio Emilia Romagna. Hier gaat het om klontjes brooddeeg, meestal ruitvormig, die gefrituurd worden. Door het bakken blazen de deegstukjes op, waardoor je ze daarna makkelijk  en vervolgens belegd worden met dun gesneden. Ze zijn meestal ruitvormig en door het frituren blazen ze op, waardoor je ze makkelijk open kunt snijden. Vervolgens beleg je ze bijvoorbeeld met dungesneden San Daniele. Dat is een geweldige rauwe ham die ook uit Emiglia Romagna komt en gelukkig in Nederland steeds makkelijker te krijgen is. Gnocchi fritte zijn heerlijk als antipasti of bij de borrel. Ook in andere delen van Italië wordt deeg gefrituurd, maar de receptuur is dan telkens net weer wat anders. Kenmerkend voor de gnocco fritto uit Emiglia Romagna is, dat er vaak reuzel in wordt verwerkt.

 

Maar goed, terug naar de gnocchi met rivierkreeftjes: hier volgt het recept dat een variatie is op een recept dat ooit in de Allerhande stond.

Recept voor gnocchi met rivierkreeftjes

Voor 2-3 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 250 ml kookroom light
  • 1 onbespoten citroen, schil geraspt en 2 el sap
  • ½ visbouillonblokje, verkruimeld
  • 200 g rivierkreeftjes
  • 500 g gnocchi
  • Grof gemalen peper

gnocchi met rivierkreeftjes

Bereiding

  1. Verhit de olie in een koekenpan en fruit daarin de ui 3 min.
  2. Voeg kookroom, citroenschil en bouillonpoeder toe en laat 1 min. zachtjes pruttelen
  3. Breng intussen een pan met ruim water aan de kook.
  4. Kook de gnocchi hierin ca. 3 minuten. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar.
  5. Giet de gnocchi af en voeg toe aan de room.
  6. Roer de rivierkreeftjes en het citroensap door de saus.
  7. Bestrooi royaal met peper en dien op.

Tip

Deze romige gnocchi met rivierkreeftjes smaken lekker met beetgare gestoomde broccoli of snijbonen.

Heb je dit lekkere pastarecept met al geprobeerd: Spaghetti met daslookpesto en groene asperges

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken