Op warme dagen bereid ik het avondeten het liefst ’s ochtends al voor, zoals deze hartige, zomerse pastasalade met geroosterde groenten. Slablaadjes verwelken als je ze te lang van tevoren verwerkt. Daarom kies ik voor geroosterde groenten en meng ze alvast met de pasta en de dressing, zodat de smaken een aantal uren lekker kunnen intrekken. ’s Avonds haal ik de salade een uurtje van tevoren uit de koelkast en voilà! We kunnen aan tafel. Deze pasta kun je inzetten als maaltijdsalade, maar hij kan bijvoorbeeld ook heel goed als bijgerecht bij de barbecue. Maak een royale portie, zodat de lunch een dag later ook al geregeld is.
Recept voor zomerse pastasalade met geroosterde groenten
Voor 2-3 personen als maaltijdsalade, voor 6-8 personen als bijgerecht.
Ingrediënten
Voor de salade:
- 250 gram pasta (ik gebruikte trofie)
- 1 aubergine, in dunne plakjes van 0,5 cm
- 3 puntpaprika’s in de lengte doormidden en vervolgens ontdaan van zaadlijsten
- 1 courgette , in dunne plakjes van 0,5 cm (ik gebruikte een kleine, stevige gele uit eigen tuin)
- klein bakje groene aspergetips (of een bundeltje gewone groene, in de lengte gehalveerd)
- 3 tomaten, zaad eruit, in kleine stukjes
- 1 el zout
- 2 el olijfolie
Voor de dressing:
- blikje ansjovis op olie
- sap van een halve citroen
- 1 tl suiker
- handje peterselieblaadjes
- handje basilicumblaadjes
- 3 el olijfolie extra vergine
- peper
- 3 el kappertjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Leg de aubergineplakjes in een vergiet, strooi het zout erover, hussel door elkaar en zet 5-10 minuten aan de kant.
- Kook vervolgens de pasta al dente in een pan met ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve de kappertjes, in de hakmolen en draai tot alles fijngemalen is tot een lobbige saus.
- Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de saus te dik is.
- Roer daarna de kappertjes erdoor en zet even aan de kant.
- Spoel het zout van de aubergine af en dep droog met keukenpapier.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de asperges, paprika’s, courgettes en aubergine er in een enkele laag op.
- Sprenkel olijfolie over de groenten en hussel door elkaar.
- Zet de bakplaat 12 minuten in de oven, keer de groenten halverwege.
- Laat de geroosterde groenten afkoelen.
- Roer de geroosterde groenten, de tomaatstukjes, de pasta en de dressing in een grote schaal door elkaar.
- Dek de schaal af met huishoudfolie en zet in de koelkast.
- Een uur voordat de salade wordt opgediend haal je hem uit de koelkast, zodat hij op temperatuur kan komen.
Tips
Geroosterde groenten smaken ook heerlijk in risotto. Probeer dit recept maar eens: risotto met geroosterde groenten en pistache
Als je op zoek bent naar meer recepten die lekker zijn bij de barbecue of als maaltijdsalade, dan vallen deze ongetwijfeld in de smaak:
maaltijdsalade met avocado en gerookte zalm