Zomerse pastasalade met geroosterde groenten

zomerse pastasalade met geroosterde groenten

Op warme dagen bereid ik het avondeten het liefst ’s ochtends al voor, zoals deze hartige, zomerse pastasalade met geroosterde groenten. Slablaadjes verwelken als je ze te lang van tevoren verwerkt. Daarom kies ik voor geroosterde groenten en meng ze alvast met de pasta en de dressing, zodat de smaken een aantal uren lekker kunnen intrekken. ’s Avonds haal ik de salade een uurtje van tevoren uit de koelkast en voilà! We kunnen aan tafel. Deze pasta kun je inzetten als maaltijdsalade, maar hij kan bijvoorbeeld ook heel goed als bijgerecht bij de barbecue. Maak een royale portie, zodat de lunch een dag later ook al geregeld is.

Recept voor zomerse pastasalade met geroosterde groenten

Voor 2-3 personen als maaltijdsalade, voor 6-8 personen als bijgerecht.

zomerse pastasalade met geroosterde groenten

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 250 gram pasta (ik gebruikte trofie)
  • 1 aubergine, in dunne plakjes van 0,5 cm
  • 3 puntpaprika’s in de lengte doormidden en vervolgens ontdaan van zaadlijsten
  • 1 courgette , in dunne plakjes van 0,5 cm (ik gebruikte een kleine, stevige gele uit eigen tuin)
  • klein bakje groene aspergetips (of een bundeltje gewone groene, in de lengte gehalveerd)
  • 3 tomaten, zaad eruit, in kleine stukjes
  • 1 el zout
  • 2 el olijfolie

Voor de dressing:

  • blikje ansjovis op olie
  • sap van een halve citroen
  • 1 tl suiker
  • handje peterselieblaadjes
  • handje basilicumblaadjes
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • peper
  • 3 el kappertjes

zomerse pastasalade met geroosterde groenten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Leg de aubergineplakjes in een vergiet, strooi het zout erover, hussel door elkaar en zet 5-10 minuten aan de kant.
  • Kook vervolgens de pasta al dente in een pan met ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve de kappertjes, in de hakmolen en draai tot alles fijngemalen is tot een lobbige saus.
  • Voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de saus te dik is.
  • Roer daarna de kappertjes erdoor en zet even aan de kant.
  • Spoel het zout van de aubergine af en dep droog met keukenpapier.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de asperges, paprika’s, courgettes en aubergine er in een enkele laag op.
  • Sprenkel olijfolie over de groenten en hussel door elkaar.
  • Zet de bakplaat 12 minuten in de oven, keer de groenten halverwege.
  • Laat de geroosterde groenten afkoelen.
  • Roer de geroosterde groenten, de tomaatstukjes, de pasta en de dressing in een grote schaal door elkaar.
  • Dek de schaal af met huishoudfolie en zet in de koelkast.
  • Een uur voordat de salade wordt opgediend haal je hem uit de koelkast, zodat hij op temperatuur kan komen.

zomerse pastasalade met geroosterde groenten

Tips

Geroosterde groenten smaken ook heerlijk in risotto. Probeer dit recept maar eens: risotto met geroosterde groenten en pistache

Als je op zoek bent naar meer recepten die lekker zijn bij de barbecue of als maaltijdsalade, dan vallen deze ongetwijfeld in de smaak:

maaltijdsalade met avocado en gerookte zalm

artisjoksalade met burrata

makreelsalade

 

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken