Citrus combineert altijd goed met vis, én met salade. Dus kwam er citroen op de roodbaars en yuzu-dressing over de venkelsalade. Dubbel lekker!
Twee soorten citrusvruchten spelen in deze maaltijd de hoofdrol: tijgercitroen en yuzu.
Tijgercitroen
Dit is een hele bijzondere citrusvrucht. Hij is geel met een groen tijgerpatroon op de schil, het vruchtvlees is roze. De smaak is friszuur en aromatisch, lang niet zo zuur als een citroen. In dit recept heb ik er heel dunne plakjes van gesneden en die samen met de roodbaars ingepakt in bakpapier. Door deze citroen te verwarmen wordt hij nog aromatischer. De combi tijgercitroen, knoflook en basilicum geeft de roodbaars een kick, maar overheerst niet. Je kunt het sap van de tijgercitroen ook verwerken in gebak, desserts en smoothies.
Yuzu
Ook yuzu is een citrusvrucht die je niet vaak tegenkomt. In restaurants zie ik hem de laatste tijd wel steeds vaker verwerkt in gerechten, bijvoorbeeld in de vorm van yuzo-gel bij een vlees- of visgerecht, maar ook als dressing in een salade. Yuzu is een vrij zeldzame vrucht die oorspronkelijk afkomstig is uit China, maar pas toen hij naar Japan gebracht werd, aan een opmars begon. Het is niet de meest ideale vrucht: hij heeft een bobbelige schil, zit vol met pitten en geeft weinig sap. Maar de smaak maakt veel goed. Het is een frisse mix van limoen, citroen en mandarijn. De schil is zeer aromatisch door de etherische olie. Yuzu wordt niet alleen gebruikt in hoofdgerechten, salades en desserts, maar smaakt ook lekker in cocktails.
Yuzu-dressing
In delicatessenwinkel De Eyserhalte (Eys, Zuid-Limburg) kocht ik kant-en-klare yuzu-dressing. En daar heb ik vervolgens een salade bij verzonnen. Het pittig-bittere van de radijs en het zoet-anijsachtige van de venkel vind ik een gouden match bij vis. Ik schaafde de groente heel dun op de mandoline en mengde de dressing erdoor. Gelukkig had ik een venkelknol waar veel groen aan zat, dus dat heb ik ook toegevoegd. Het parmezaan-schaafsel dient als tegenhanger van de citrus en geeft een hartige smaak aan de salade.
Recept voor roodbaars en venkelsalade met yuzu-dressing
Voor 2 personen
Ingrediënten
Voor de roodbaarspakketjes
- 2 roodbaarsfilets
- 1 tijgercitroen (of een gewone citroen)
- handvol basilicumblaadjes
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- peper & zout
Voor de venkelsalade
- 1 venkel met groen
- 1/2 bosje radijs
- 4 el yuzu-dressing
- stukje parmezaanse kaas
Bereiding van de roodbaars
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de roodbaarsfilets en dep ze droog met keukenpapier.
- Leg elke filet op een stuk bakpapier.
- Pers of rasp de knoflook en hak de basilicum fijn.
- Meng knoflook, basilicum, olie, peper en een snuf zout.
- Smeer de bovenkant van de roodbaarsfilets in met dit mengsel.
- Snijd hele dunne plakjes van de tijgercitroen en leg op elke filet 2 plakjes.
- Vouw de pakketjes dicht en sluit ze met een stukje keukentouw.
- Leg de pakketjes op een bakblik en schuif ze 15 min de oven in.
Bereiding van de salade
- Snijd de venkel en de radijsjes met behulp van een mandoline in dunne plakjes. (Gebruik de houder om een bloedbad te voorkomen!)
- Hak het venkelgroen grof.
- Leg de geschaafde groente op een bord of schaal en meng met de yuzu-dressing.
- Schaaf met een dunschiller plakjes parmezaan erboven.
- Verdeel het venkelgroen over de salade.
Tot slot
Haal de pakketjes roodbaars uit de oven en pak ze aan tafel uit. Serveer de salade erbij. Geniet van deze lichte en gezonde maaltijd!
Tips
Op zoek naar een ander gerecht waarin citrus een belangrijke rol speelt? Maak dan eens het recept voor gnocchi met rivierkreeftjes.
Of probeer deze eenvoudige en frisse tomatensalade met rode ui en sumak.