Roodbaars en venkelsalade met yuzu-dressing

Citrus combineert altijd goed met vis, én met salade. Dus kwam er citroen op de roodbaars en yuzu-dressing over de venkelsalade. Dubbel lekker!

Twee soorten citrusvruchten spelen in deze maaltijd de hoofdrol: tijgercitroen en yuzu.

Tijgercitroen

Dit is een hele bijzondere citrusvrucht. Hij is geel met een groen tijgerpatroon op de schil, het vruchtvlees is roze. De smaak is friszuur en aromatisch, lang niet zo zuur als een citroen. In dit recept heb ik er heel dunne plakjes van gesneden en die samen met de roodbaars ingepakt in bakpapier. Door deze citroen te verwarmen wordt hij nog aromatischer. De combi tijgercitroen, knoflook en basilicum geeft de roodbaars een kick, maar overheerst niet. Je kunt het sap van de tijgercitroen ook verwerken in gebak, desserts en smoothies.

tijgercitroen

Yuzu

Ook yuzu is een citrusvrucht die je niet vaak tegenkomt. In restaurants zie ik hem de laatste tijd wel steeds vaker verwerkt in gerechten, bijvoorbeeld in de vorm van yuzo-gel bij een vlees- of visgerecht, maar ook als dressing in een salade. Yuzu is een vrij zeldzame vrucht die oorspronkelijk afkomstig is uit China, maar pas toen hij naar Japan gebracht werd, aan een opmars begon. Het is niet de meest ideale vrucht: hij heeft een bobbelige schil, zit vol met pitten en geeft weinig sap. Maar de smaak maakt veel goed. Het is een frisse mix van limoen, citroen en mandarijn. De schil is zeer aromatisch door de etherische olie. Yuzu wordt niet alleen gebruikt in hoofdgerechten, salades en desserts,  maar smaakt ook lekker in cocktails.

Yuzu-dressing

In delicatessenwinkel De Eyserhalte (Eys, Zuid-Limburg) kocht ik kant-en-klare yuzu-dressing. En daar heb ik vervolgens een salade bij verzonnen. Het pittig-bittere van de radijs en het zoet-anijsachtige van de venkel vind ik een gouden match bij vis. Ik schaafde de groente heel dun op de mandoline en mengde de dressing erdoor. Gelukkig had ik een venkelknol waar veel groen aan zat, dus dat heb ik ook toegevoegd. Het parmezaan-schaafsel dient als tegenhanger van de citrus en geeft een hartige smaak aan de salade.

yuzu-dressing

Recept voor roodbaars en venkelsalade met yuzu-dressing

Voor 2 personen

Ingrediënten

Voor de roodbaarspakketjes

  • 2 roodbaarsfilets
  • 1 tijgercitroen (of een gewone citroen)
  • handvol basilicumblaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • peper & zout

Voor de venkelsalade

  • 1 venkel met groen
  • 1/2 bosje radijs
  • 4 el yuzu-dressing
  • stukje parmezaanse kaas

Bereiding van de roodbaars

roodbaars en venkelsalade met yuzu-dressing

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de roodbaarsfilets en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Leg elke filet op een stuk bakpapier.
  4. Pers of rasp de knoflook en hak de basilicum fijn.
  5. Meng knoflook, basilicum, olie, peper en een snuf zout.
  6. Smeer de bovenkant van de roodbaarsfilets in met dit mengsel.
  7. Snijd hele dunne plakjes van de tijgercitroen en leg op elke filet 2 plakjes.
  8. Vouw de pakketjes dicht en sluit ze met een stukje keukentouw.
  9. Leg de pakketjes op een bakblik en schuif ze 15 min de oven in.

roodbaars en venkelsalade met yuzu-dressing

Bereiding van de salade

  1. Snijd de venkel en de radijsjes met behulp van een mandoline in dunne plakjes. (Gebruik de houder om een bloedbad te voorkomen!)
  2. Hak het venkelgroen grof.
  3. Leg de geschaafde groente op een bord of schaal en meng met de yuzu-dressing.
  4. Schaaf met een dunschiller plakjes parmezaan erboven.
  5. Verdeel het venkelgroen over de salade.

roodbaars en venkelsalade met yuzudressing

Tot slot

Haal de pakketjes roodbaars uit de oven en pak ze aan tafel uit. Serveer de salade erbij. Geniet van deze lichte en gezonde maaltijd!

Tips

Op zoek naar een ander gerecht waarin citrus een belangrijke rol speelt? Maak dan eens het recept voor gnocchi met rivierkreeftjes.

Of probeer deze eenvoudige en frisse tomatensalade met rode ui en sumak.

Bericht delen:

Gerelateerde artikelen

indiase pudla's

Indiase pudla’s

Indiase pudla’s zijn een soort pannenkoeken die worden gemaakt van kikkererwtenmeel. Vaak worden ze gevuld met verse kruiden, specerijen en groenten.

Lees verder
scrambled tofu

Scrambled tofu

Scrambled tofu is een vegan variant van roerei. Door het zwarte zout krijgt dit lekker hartige ontbijtgerecht een verrassend echte ei-smaak.

Lees verder

Who is she?

Hi, ik ben Natasja en als je net als ik van lekker eten (en drinken) houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik kook graag: eigen recepten en uit mijn grote verzameling kookboeken. Maar ik vind het ook heerlijk om te gaan uiteten of om op jacht te gaan naar bijzondere producten en ingrediënten. Op deze website vind je recepten, reviews, challenges, kooktechnieken, interessante adressen, enzovoort. Als het maar te maken heeft met eten, want mijn motto is:

GOOD FOOD, GOOD LIFE

Natasja Jacobs

Favoriete recepten
favoriete restaurant
Favoriete kookboeken