Deze zalige zalmtajine is eenvoudig om te maken, lekker kruidig en zo’n zalmmoot smaakt toch nét iets beter dan een zalmfilet. Om ervoor te zorgen dat alle groenten en de vis tegelijk gaar zijn, kun je de aardappel en de wortel het beste even 5 minuten blancheren voordat ze de tajine ingaan. Dan kan alles samen op het vuur, kunnen de smaken goed intrekken en worden de overige groenten niet te gaar en de zalm niet te droog.
Wat is een tajine?
Een tajine is een kookpot uit twee delen die gemaakt is van aardewerk. De pan is een dikke schaal die de warmte goed verdeelt en vasthoudt, het deksel is kegelvormig. De tajine komt uit de Marokkaanse keuken en wordt gebruikt om stoofgerechten in te bereiden. Tijdens het stoven verdampt het vocht uit de ingrediënten en stijgt op in het deksel. Daar komt het als condens in te zitten. Vervolgens glijdt het vocht langs het deksel weer terug in de schaal. Op die manier blijven alle smaken en aroma’s in de pan en wordt het gerecht heerlijk mals.
Wat ook fijn is, dat de pan zo laag is. Op die manier kun je hem ook als serveerschaal gebruiken. Je ziet dan ook dat de traditionele aardewerken tajines vaak mooi versierd zijn.
Niet alleen deze typische stoofpot wordt tajine genoemd, maar ook de gerechten die erin bereid worden. En qua gerechten is van alles mogelijk. Traditioneel wordt vaak lamsvlees gebruikt, maar ook kip zie je vaak, of alleen groenten of een tajine met vis. Het is ook gebruikelijk dat gedroogde vruchten mee gestoofd worden, zoals abrikozen, pruimen of dadels. En verder zie je allerlei kruidenmengsels, bijvoorbeeld ras el hanout.
Kun je een tajine gebruiken op een inductie kookplaat?
Omdat wij koken op inductie, kunnen we geen aardewerken tajine gebruiken. Bij inductie wordt warmte gecreëerd met behulp van een magnetisch veld. Een aardewerken panbodem is niet voorzien van een magnetisch veld, waardoor er geen elektrische stromen opgewekt kunnen worden en de pan dus niet warm wordt. Gelukkig hebben we een mooie en goede tajine gevonden met een gietijzeren schaal en die kan wel op inductie. Niet goedkoop, maar als je hem goed onderhoudt, gaat ie een leven lang mee.
Recept voor zalige zalmtajine
Voor 2 royale porties
Ingrediënten
- 2 zalmmoten
- 2 el olijfolie
- 1 dikke ui, in schijfjes
- 2 grote aardappels, in schijfjes
- 1 flinke winterwortel, in plakjes
- 2 tomaten, in plakken
- 2 puntpaprika’s, in ringen
Voor de marinade
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 tl paprika
- stuk gember van 4 cm, geraspt
- handvol peterselie, gehakt
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 1 rode peper, gehakt
- zwarte peper
- flinke scheut olijfolie
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
- Smeer de zalmmoten in met de marinade en laat minimaal een uur marineren in de koelkast.
- Haal de zalm een half uur voordat je gaat koken uit de koelkast.
- Blancheer de aardappel en wortel 5 minuten.
- Zet de tajine op middelhoog vuur en verhit de 2 el olie.
- Vul de tajine met laagjes: eerst ui, dan achtereenvolgens paprika, wortel, aardappel en tomaat.
- Leg de zalmmoten op de groenten en verdeel de citroen erover.
- Sluit het deksel en laat de tajine op laag vuur ca. 30 minuten pruttelen totdat de zalm net gaar is.
Tips
Leg dunne schijfjes citroen op de vis en laat die meestoven voor een lekker zuurtje.
Serveer er couscous, rijst of platbrood bij.
Als je geen tajine hebt, kun je ook een gietijzeren braadketel gebruiken.
Zin in nóg zo’n kruidig Midden-Oosters gerecht? Probeer deze dan eens: rode curry met kipballetjes